Опозицията внесе вота на недоверие, учителският митинг прогонен от Пирински

Опозицията внесе вота на недоверие, учителският митинг прогонен от Пирински

Опозицията внесе в понеделник вот на недоверие към кабинета за кризата в образованието, след като изтекоха 48-те часа аванс, дадени от нея в петък на управляващите да решат проблема със стачкуващите учители. В неделя се провали поредният кръг на преговорите между синдикати и министри, проведен при президента.

Междувременно традиционният протест на столичните учители бе изместен от стълбището на бившия Партиен дом, сега административна сграда на Народното събрание. Обяснението на полицията бе, че разпореждането е на председателя на парламента Георги Пирински (БСП), защото мястото е "зона за сигурност". Митингът се проведе на ларгото Министерския съвет и президентството, а заповедта на Пирински бе изтълкувана като “страх на управляващите". Миналия четвъртък парламентът посрещна опасан с метални заграждения, жълта полицейска линия и части на жандармерията и полицията националния протестен митинг на учителите.

В понеделник нямаше преговори между синдикатите и правителство, но за пръв път лидерът на ДПС Ахмед Доган се изказа публично за стачката и както става обикновено при разредените му изяви, в тях бе съзрян знак. Този път за скорошно решение на кризата, която сериозно разклаща управляващата коалиция, но най-вече БСП.

Синдикатите още от самото начало тръгнаха много твърдо и това неминуемо провокира ответна реакция, заяви Доган по време на посещението си в Русе. Според него проблемът трябва да се реши във възможностите, които има държавата. Той прогнозира, че стачката ще приключи преди да бъде застрашена от провал учебната година: "Убеден съм, че ще се намери средна формула, което предполага реална преценка от двете страни - правителството и синдикатите - за позитивно решаване на въпроса с техния стандарт".

Според него вотът на недоверие е “сериозно предупреждение”, но засега няма политическа сила, която сега да бъде алтернатива на управляващите. Въпреки това Съветът на тройната коалиция ще има специално заседание по този въпрос, заяви Доган.

В същото време премиерът Сергей Станишев обяви от Плевен, че внесеният вот на недоверие “е непочтена политическа игра". Очакванията бяха Станишев, Сакскобургготски и Доган да се съберат миналата седмица, но сега се говори, че срещата ще е в сряда.

Във вторник преговорите между синдикати и министри продължават. На този етап правителството отказва 100% увеличение на учителските заплати.

Вотът на недоверие е подкрепен от 64 народни представители, според които "безотговорното поведение на българското правителство" e създало "най-сериозната криза в образованието през последните 17 години". "Това се случва въпреки многобройните заклинания и популистки обещания за повече финансови средства. Правителството ликвидира покупателната сила на учителските заплати", се посочва в мотивите.

Опозицията атакува кабинета, че засега реформите са само закриване на училища и съкращаване на учители, но липсват перспективи за цялостно повишаване качеството на българското образование. Като проблем се посочва силната централизация, която блокира самостоятелността на развитие на училищата. Липсват мерки за прилагане на външно оценяване, което да показва обективно качеството на образователния продукт.

"Решенията се вземат в тесен кръг, главно от хора в партийните централи. Циничното отношение на кабинета "Станишев" към законните и справедливи искания на учителската колегия е явно отричане от утвърдени демократични принципи", се казва в мотивите на ДСБ, СДС, "Атака" и БНС.

Обсъждането на внесения вот трябва да стане след седмица. Това е третият вот на недоверие към кабинета на премиера Сергей Станишев. Първите два бяха за несправяне с бедствията и за кризата в здравеопазването. "Опозиционните политически партии, които няма какво друго да кажат на българските граждани и които искат да използват синдикалния протест за политически цели в хода на предизборна кампания, си играят политическа игра на гърба на българските учители”, коментира Станишев.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи на митинг в Пловдив, че е била заплашвана от “анонимни мъжки гласове”. "Заплашват мен и семейството ми с физическа разправа", твърди тя. Такева обясни, че заплахите идвали на домашния, служебния и мобилния ѝ телефони, които гласели: "Ще ви унищожим, без да подбираме средства и методи". Тя не била сезирала полицията и прокуратурата, а е уведомила европейските структури за заплахите. "Няма да се предам", каза тя.

Има готовност за обща транспортна стачка в подкрепа на учителите, в момента отделните структури решават кога да обявят ефективния си протест, заяви в понеделник Павел Христов, федерален секретар на Федерацията на автотранспортните работници към КТ "Подкрепа". Той уточни, че заетите в бранша продължават да настояват за отмяна на наредбата за регулиране на работните заплати, която "стои непроменена за множество дружества с над 50% държавно и общинско участие, като ги е замразила в ограничителен списък".

Синдикатите възразяват и срещу текстове от Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се посяга данъчно и “върху свободно договорени в колективния трудов договор социални средства, включително и такива, давани за спешни операции и лекарства на хора в изключително тежко положение". Според тях новата система за изплащане на болничните е безумие, тъй като понякога се налага хората да чакат парите.

Споделяне

Още от България