Опозицията: Всичко, освен членство без клаузи, ще е провал

Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов коментира изказването на еврокомисаря Оли Рен пред външната комисия на Европейския парламент за готовността на България и Румъния за членство с думите, че всичко друго, освен присъединяване на България без всякакви предпазни клаузи би било провал за страната ни.

Индикациите са, че България ще бъде наказана и изпратена в хаоса на предпазните клаузи, е оценката на ДСБ за доклада на Рен. Изключително обезпокоително е, че Румъния е надминала България в очите на европейските експерти, смятат в ДСБ.

“Преди 7-8 години ние не искахме да бъдем поставяни заедно с Румъния, за да не ни забавя по пътя към ЕС. По време на правителството “Сакскобургготски” бяхме поставени заедно, а сега вече гледаме гърба на Румъния. За нас като патриоти това изоставане е унижение”, каза още Костов.

Новините от Брюксел са по-скоро лоши, макар и да не са изненадващи, коментира пред радио “Нова Европа” депутатът от ОДС и евронаблюдател Мартин Димитров.

"С приемането на тези поправки в конституцията беше ясно предварително какъв ще бъде тонът на изказването на Оли Рен и не зная защо управляващите се заблуждаваха, че това някак ще им се размине," посочи Димитров.

"Ако правителството беше консултирало промените в конституцията, нямаше да се стигне до този нелеп автогол, който си вкарахме в последната минута на най-важния за България мач," каза още той.

Депутатът посочи, че еврокомисарят по разширяването ясно е показал, че работата по проблемните глави куца, че промените в съдебната система са незадоволителни, че инструментариумът за борба с корупцията не се използва и че борбата с организираната престъпност не е ефективна.

Според Мартин Димитров единствената възможност България да бъде приета на 1 януари 2007 г. е само ако политическите критерии успеят да компенсират грешките на правителството на БСП, НДСВ и ДПС, които са били допуснати при реформите в съдебната система.

Първият главен преговарящ на България с Европейския съюз Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие, заяви пред радио “Нова Европа”, че няма истински конкретни действия по посока на присъединяването на България към ЕС.

"Управляващата коалиция върши някакви неща, които впоследствие се оказва, че нито един европейски орган не е изисквал, а истинските стъпки, които трябва да се извървяват са останали някак встрани," каза Божков.

Според него е много късно да се мисли за промяна на току-що приетите изменения в конституцията, колкото и очевидни да са проблемите, и трябва да се работи с всички сили, за да се предотврати задействането на защитната клауза за единния пазар. "Там проблемите са много и са твърде сериозни, за да бъдат пренебрегвани”, категоричен бе Божков, който отбеляза, че не можем да чакаме европейски пари, а никой да не знае как се работи с тях.

"Ако покажем, че не можем да реформираме администрацията, за да работи адекватно  с европейските средства, какво остава за една администрация, която трябва да реши и множество вътрешни проблеми," попита бившият главен преговарящ.

Според него няма да има условия за финансови санкции, ако бъдем приети на първи януари догодина. "Ако не си свършим работата, ще бъдем приети с предпази клаузи, което няма да ни позволи да се възползваме изцяло от европейския пазар – каква по-голяма финансова санкция от това?", заключи Божков.

Споделяне

Още от България