Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Oпраскването" на Янева остави съдебната реформа без алтернатива

3 коментара
Колаж: Mediapool.bg

Конституционната реформа има много критици, но никаква алтернатива. Това става безпощадно ясно от поредния скандал с изтекли разговори, разобличаващ овладяната от задкулисни интереси съдебна система. Първо се случи аферата "Банкя", последва лобисткият скандал с Камен Ситнилски. Сега се разбра как "разжалваната" председателка на Софийския градски съд Владимира Янева е опитвала да се спаси в разгара на аферата "Червей".

Записите от разговорите ѝ с търговския съдия от същия съд Румяна Ченалова бяха публикувани в сайта "Биволъ" на части в дните, когато основната тема в новините бяха полицейските протести.

През повечето време говори Владимира Янева и от думите ѝ се разбира, че разчита на най-силните фигури във Висшия съдебен съвет (ВСС) – главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Янева разказва какво разпоредил премиерът Бойко Борисов на главния прокурор.

Във всяка нормална държава това би довело до незабавна реакция, оставки, разследване. Тук аферата бе заглушена от разговора за социалните придобивки в МВР и потулена в медиите, контролирани пряко или косвено от Делян Пеевски.

В понеделник шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров каза, че ще проверяват чрез прокуратурата дали записите на Янева са от законно СРС или не. Това означава, че реалните действия на ВСС няма да последват скоро, а най-вероятно - никога.

До момента Румяна Ченалова е потвърдила пред "Биволъ" за проведените разговори, а единственият, който нещо е коментирал, е Георги Колев. "Две жени си говорят помежду си, намесват ме, извинете, мене ме намесват в разговори помежду си много хора", каза той, омаловажавайки разкритията.

Същата тази жена ръководеше най-важния съд в държавата и за три години даде 15 000 разрешения за проследяване и подслушване.

Преди две години чухме как тогавашният шеф на най-важната прокуратура в страната – Софийската градска прокуратура – Николай Кокинов казва на Бойко Борисов за Сотир Цацаров. "Ти си го избра". Премиерът само му се подсмихна, но не каза нищо по фактите, защото не можел да коментира незаконни записи. Сега се очаква същата защитна теза от героите в настоящите записи.

Какво трябваше да се случи, ако институциите функционираха нормално?

ВСС трябваше още миналата седмица да започне проверка срещу шефа на ВАС – на първо време за нарушение на Етичния кодекс. Причина са следните думи на Владимира Янева: "Ти много добре знаеш, че Жоро (Георги Колев) и Бойко (Борисов) се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко. С тая разлика обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал", се чува да казва Владимира Янева.

Жоро се е опитвал да звъни на Бойко на 19 февруари тази година. Същия ден ВСС решаваше съдбата на Владимира Янева, която има ключова роля за разрешаване на незаконните СРС-та по разработката "Червей". Възможностите бяха Янева да бъде отстранена само като председател на СГС или изобщо от съдебната система.

ВСС реши тя да напусне съдебната система, но Георги Колев се възпротиви. В крайна сметка ВСС я отстрани от съдебната система.

Обяснението пак идва с гласа на самата Владимира Янева. Тя е казала на Георги Колев: "Жоро, действай, сговаряй ги хората (във ВСС-бел.ред.), по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши това нещо. Или най-много, ако не ме отстранят, утре сутринта да отида да си напиша оставката и да я подам."

Впоследствие се случва точно това. Янева беше временно отстранена от съдебната система, а няколко дни по-късно си подаде оставката като шеф на СГС, но остана магистрат.

Както се видя, ВСС направи всичко по силите си да я защити и донякъде успя. Кадровиците на Темида отхвърлиха със смешни мотиви предложението за дисциплинарното уволнение на Владимира Янева. Срещу нея така и не беше образувано дисциплинарно производство. Така, ако съдът я оправдае по делото "Червей", тя ще получи шанс отново да бъде съдия.

Преди две години съдебният съвет уволни Камен Ситнилски за съмнения за задкулисно сговаряне на прокурори преди избора му за член на ВСС. Бившият зам.-главен прокурор бе махнат от системата при наличие на много по-малко доказателства за вината му. Грубото лобиране в съдебната система е пряко нарушение на Етичния кодекс на магистратите. ВСС се задейства срещу Ситнилски, защото той беше станал трън в очите на Цацаров. Малко вероятно е ВСС да направи същото с Георги Колев, който досега винаги е бил лоялен на Цацаров.

Цацаров се появява във втория и третия запис

Тогава излязоха вторият и третият запис на Владимира Янева. В тях тя казва: "Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил (за моя случай- бел.ред.). Той (главният прокурор - бел.ред.) снощи, като ми се обади, ми вика: “Т‘ва е най-малкото, което успях да направя в тая цялата ситуация.”

После съдийката разказва как точно преди заседанието на ВСС Борисов се е видял с Цацаров и му е казал да я "опраска". На ВСС Сотир Цацаров наистина "опрасква" Владимира Янева, обявявайки, че срещу нея е заведено дело за разрешаването на незаконни СРС-а. Последва решението на ВСС за временно отстраняване на Владимира Янева от съдебната система.

В нормалните държави подобно изтичане на записи води до оставки и разследване, без значение дали става дума за премиер или главен прокурор. Сега ВСС е длъжен най-малкото да започне веднага проверка срещу Цацаров, а самият главен прокурор да излезе в дълъг отпуск, за да не пречи и на прокурорското разследване срещу него. Подобна реакция обаче няма.

Така се стига и до последния запис, засега. В него Янева разказва за срещата си Цацаров, който се опитвал да я успокоява: "Той (ми) казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел...". Следва: "Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат. И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели".

Малко след като Янева беше отстранена, Цацаров наистина заяви публично, че не тя е центърът на скандала.

Всичко, изречено от Владимира Янева в изтеклите разговори, напълно съвпада с развоя на събитията във ВСС по аферата "Червей".

Всичко съвпада

Изтеклите досега разговори сглобяват целия пъзел около "Червей. Националното бюрото за контрол на СРС откри незаконните разрешения на Владимира Янева още през в края на миналата година. През декември сигналът стига до прокуратурата, която не предприема нищо около месец.

На 12 февруари от Брюксел Бойко Борисов посочи Владимира Янева (чийто избор на шеф на съда се свързваше най-вече със семейното ѝ приятелство с Цветан Цветанов) за виновна за "Червей". Борисов обявява това месец и половина, след като прокуратурата вече са знаели за нея, но неясно какво са чакали. На 18 февруари Сотир Цацаров я "опраска".

Малко преди това френският посланик Ксавие дьо Кабан направи публични разкрития за кражба на фирма през съда (казусът "Белведере") и изрече знаменитата фраза за "гнилите ябълки" в съдебната система. Телевизионното интервю на посланика даде почти светкавични резултати, непознати за практиката на съдебните кадровици в други скандални случаи. Съдия Румяна Ченалова – "гнилата ябълка" по казуса "Белведере" – бе отстранена. Именно тя е събеседничката, с която Янева споделя по телефона организацията, предприета зад кадър, за измъкването ѝ възможно най-невредима от скандала "Червей".

Така Ксавие дьо Кабан вдигна топката и направи Янева твърде неудобна за Борисов, макар да е "семейна приятелка". Три месеца по-късно тя бе "опраскана".

Без реформата промяна е невъзможна

Още преди първото заседание на ВСС за разобличаващите записи може с голяма степен на сигурност да се заложи, че съветът няма да разследва нищо. Владимира Янева бе пазена от същия ВСС в продължение на години. В този съвет няма 13 независими членове, които биха взели решение с чиста съвест. Сотир Цацаров няма да излезе в дълъг отпуск, за да бъде разследван. Той е недосегаем, и години да е в отпуск, няма кой от подчинените му да му повдигне обвинение.

Премиерът няма да подаде оставка, защото тези неща явно не му се отразяват. Борисов е гърмян заек. Преживя "Ало, Ваньо", а впоследствие и "Не ми се подсмихвай, ти си го избра".

Единственият, който изглежда уязвим, е шефът на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича. Неговото махане би било удобно на всички, защото ще даде възможност този ВСС да му избере наследник. Предприемането на действия срещу Колев също е малко вероятно, защото ще трябва да се действа и срещу Цацаров. Все пак и двамата изскачат от записите.

ВСС е компрометиран до степен, в която няма как да функционира. Цацаров и Колев са най-силните фигури във ВСС и формират неговата воля. Реформата изглежда безалтернативна.

Разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегии ще отдели Сотир Цацаров от Георги Колев. Те няма да могат да формират общи мнозинства. Особено важно е правото на всяка колегия да взема самостоятелни решения по кадровите въпроси, както е предвидено сега в проекта за промени в конституцията. Между първо и второ четене бяха внесени предложения, които биха могли да развържат част от възела.

Аферата "Янева" показа колко адекватно е предложението за създаване на независима прокуратура по румънски модел. Сегашната прокуратура не може да разследва своя началник. Тя не може да разследва и премиера, тъй като двамата с министър-председателя са в тандем, както се разбира не само от откровенията на Владимира Янева, но и от публичните действия и изказвания на Борисов.

Предложението 48 депутати да могат да стартират процедура по отстраняването на главния прокурор при наличие на "обосновано предположение за извършено престъпление" също изглежда адекватно. Добро предложение е да се въведе процедура по изслушване на главния прокурор в Народното събрание. Така скандали като този няма да заглъхват толкова лесно.

Топката е в полето на парламента, защото този ВСС е продукт на системата, която трябва да бъде изрината.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Gluon_deactivated_1487096673
  #3

  Не моа да разбера - грозна ли е тая кака? Кво толкова и се назлъндисва The Family Guy?

 2. Oanis
  #2

  Как може в страна членка в Общият европейски дом - който е изграден на основата на върховенство на закона - да се действа по този начин? Ние европейска демокрация ли сме или султанат? Защо ръководството на този европейски дом не се намеси ? До кога така ?

 3. И какво от това
  #1

  у Банско казваха-"ние сме мАже, нема се лАжем"и аз да ви кажа, че от как тоталитаризЪма свърши, БЕЗалтернативни са само КОРУПЦИЯТА, ГРАБЕЖЪТ, ИЗМАМАТА И БЕЗнаказаността! Всичко друго се съобразява с тях! Каквото и да си говорим. Какват и да е цената-демографска, икономическа, социална, всякаква! така е било, и така ще бъде! "От където е текло, пак ще тече"-От където се е крало, пак ще се краде. А те си замислят "реформа"-деленето на ВСС на 2, за да позалъже €С! Никаква реформа няма да има, докато кадровици с тефтерчета като Красьо са на СЛОБОДА!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.