Оправдал хонорара на Доган съдия е фаворит за главен съдебен инспектор

Номинацията на Веселина Тенева е на ДПС и измества първоначалния претендент Димана Йосифова

Веселина Тенева от Върховния административен съд (ВАС), която ръководи съдебния състав, оневинил Ахмед Доган за конфликт на интереси за консултантския хонорар от 2 млн. лв. за хидровъзела "Цанков камък", е най-вероятният компромисен вариант за нов главен съдебен инспектор. Това научи Mediapool от свои източници в Народното събрание (НС). Номинацията ѝ се дискутира от два дни, като е лансирана от ДПС, а в БСП и ГЕРБ се приема без особени възражения.

Тенева бе председател на петчленния състава на ВАС, който окончателно реши, че тогавашният лидер на ДПС не е в конфликт на интереси при взетия хонорар от "Института по строителство и минно дело", който е на свързаната с "Мултигруп" компания "Минстрой".

Доган бе намерен за виновен за конфликт на интереси през 2009 година от действащата тогава специализирана парламентарна комисия. Тя реши, че с хонорара Доган се е поставил съзнателно в икономическа и политическа зависимост при взимане на управленски решения за "Цанков камък".

Според депутатите е налице конфликт на интереси, защото "Минстрой" е подизпълнител на държавната НЕК в проекта "Цанков камък", а през това време Доган се явява мандатоносител. Прокуратурата също подкрепи тезата на парламента по това делото.

В своето решение съдебния състав с председател Веселина Тенева обаче отхвърли твърденията като "хипотетични".

Социалистите все още не са обсъждали дали ще издигнат собствена кандидатура, решението им най-вероятно ще бъде оповестено след празниците.

Мнозинството се размърда с процедурата за избор на главен съдебен инспектор заради предстоящия доклад на Европейската комисия, който се очаква да излезе през януари. Една от критиките ще е свързана с надминалото всякакви срокове и оправдания забавяне на този избор. Мандатът на предишния шеф на съдебния инспекторат Ана Караиванова изтече още през януари, но тя остана на поста още близо 10 месеца. Причината е, че главният съдебен инспектор се избира с квалифицирано мнозинство от две трети и намирането на консенсус препъна както предишния парламент, доминиран от ГЕРБ, така и сегашните управляващи от БСП и ДПС, които дори с присъдружната им "Атака" не могат да се справят с намирането на 160 гласа и трябва да съгласуват кандидатурата с ГЕРБ.

Самата Караиванова ускори нещата, като подаде оставка в края на октомври.

На 18 декември депутатите гласуваха правилата за избор на неин наследник, които предвиждат срок за издигане на кандидатури до 27 декември и провеждане на избор до два месеца след началото на процедурата.

В ДПС са доста пестеливи на коментари и не желаят да обявят официално предпочитан от тях магистрат. Освен Тенева, друго обсъждано име в ДПС е било това на съдия Димана Йосифова, но тя едва ли ще бъде издигната заради скандалите, свързани с работата ѝ.

Както Mediapool вече писа, ГЕРБ възнамеряваха да изпратят писма до неправителствени организации и да ги поканят да предложат кандидатури. "Твърде вероятно е да не изпратим тези писма, защото Тенева ни се вижда приемлива за този пост", коментира депутат от ГЕРБ.

Първоначално обсъжданата Йосифова в момента е съдебен инспектор. Тя бе назначена от ВСС през март м.г. при обстоятелства, повдигнали сериозно съмнение за задкулисни договорки между тогавашните управляващи и опозиция.

В началото на 2012 г. НС избра 10 съдебни инспектори, но гласуването бе предшествано от тайни преговори, за да се съберат 160 гласа, необходими за одобряването на всеки от тях. Така ГЕРБ вкараха трима свои в съдебния инспекторат, БСП, ДПС и "Атака" получиха по двама души, а Синята коалиция – един.

Процедурата по издигане на кандидатите и редкият задкулисен сговор на партиите бяха остро критикувани от редица неправителствени организации. Заради множеството критики оставка като инспектор подаде издигнатият от ГЕРБ шеф на етичната комисия във ВСС Цони Цонев, а на негово място бе предложена Димана Йосифова.

Тя обаче нямаше как да бъде подкрепена от депутатите от Синята коалиция. Те отказаха в знак на протест да участват в гласуването и напуснаха залата. И без тях, магистратът получи внушителните 176 гласа "за", а зад нея застанаха ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

На 9 април 2009 г. Йосифова отказа да регистрира новоизбраното ръководство на СДС начело с Мартин Димитров. Тя се мотивира с политически коментар за регистрирания преди това партиен устав, оценявайки го като недемократичен, защото предвижда тайно гласуване. Йосифова дори си позволи да посочи, че разпоредбите на устава "не дават на съда основание да приеме, че това е устройствен акт на партия със сериозни политически амбиции".

Върховният касационен съд, председателстван тогава от сегашния омбудсман Константин Пенчев отмени решението ѝ с унищожителни мотиви – съдийката не е направила задълбочена преценка на доказателствата, но не е поискала и нови, а е била длъжна по закон да стори това, щом е смятала, че представеното е недостатъчно.

В крайна сметка СДС не успя да се регистрира за изборите за Европейски парламент и участва с регистрацията на Синята коалиция. Тогава председател на Софийския градски съд бе близкия до ДПС магистрат Светлин Михайлов, а съдебната атаката срещу регистрацията на ръководството на СДС бе предвождана от бившия председател на партията Пламен Юруков, също считан за близък до партията на Ахмед Доган.

Съдия Димана Йосифова си спечели скандална слава и с делото "Мавродийски", което се оказа класическа кражба на фирма и предизвика няколко протестни ноти от посолството на Германия и сезиране на Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България