Оправдан за тероризъм бежанец уби мъж и взе заложник в Мелбърн

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението

Бежанец от Сомалия уби мъж и взе за заложник жена в понеделник вечерта в предградие в Мелбърн, преди да бъде ликвидиран от полицията.

Властите реагирали на сигнал за взрив, като на място бяха изпратени екипи на полиция, пожарна и сапьори. Нападението се разглежда като терористичен акт.

Нападателят бе идентифициран като 29-годишния Якуб Хайре, предаде Асошиейтед прес, като се позова на австралийската полиция.

Малко след нападението джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаката. Свързаната с нея информационна агенция Амак обяви, че "Ислямска държава" е извършила нападението, защото Австралия е част от оглавяваната от САЩ коалиция срещу групировката.

Якуб Хайре е един от двамата мъже, оправдани от съда през 2010 г. по обвинения в планиране на самоубийствен атентат в Сидни. Той е излежавал присъди за палеж и други престъпления, но е бил освободен предсрочно от затвора през ноември м.г., предаде Ройтерс. 

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че ще говори с щатските ръководители в петък за внасяне на промени в законодателството, за да не бъдат освобождавани предсрочно опасни престъпници като Хайре. 

"Има прекалено много случаи на предсрочно освободени условно хора, извършили съпътствани от насилие престъпления от този род", аргументира се министър-председателят на страната.

Споделяне

Още от Свят