Оправдан за убийството на Луканов иска 200 000 лв. обезщетение

Оправдан за убийството на Луканов иска 200 000 лв. обезщетение

Граждански иск за 200 хил. лв. обезщетение е завел Ангел Василев, оправдан за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Това стана ясно във вторник в първото заседание по делото, което посоченият за поръчител на разстрела води срещу прокуратурата, Националната следствена служба и Софийския градски съд.

Ход на делото обаче не бе даден, тъй като призовката до Националното следствие била изпратена на адреса на Столичната следствена служба. Прокуратурата настоя процесът да не бъде гледан от градския съд, защото той е страна по делото.

Искът за 200 хиляди лева е солидарно заведен срещу трите институции. Той е по Закона за отговорността на държавата. Василев, Георги Георгиев, Юрий Ленев и украинците Александър Русов и Алексей Кичатов получиха доживотни присъди от градския съд. Обвинението тогава се поддържаше от Николай Кокинов, който в момента е шеф на Софийската градска прокуратура. Най-тежките присъди обаче паднаха на втора и трета инстанция и петимата бяха оправдани. Защитникът на Василев обясни, че исканото обезщетение е за неимуществени вреди, неоснователните обвинения и едногодишния арест, който довереникът му е претърпял.

Често заради условията в арестите хората рухват, каза още адвокатът, който ще „разчита на безпристрастността на съда, защото трябва да спрат поръчковите механизми". Убийството на Луканов бе „разкрито“ от т. нар топполицай Ботьо Ботев и бившите следователи Богдан Карайотов и Олег Янев. Методите им обаче бяха компрометирани. И апелативният, и касационният съд записаха в мотивите си за оправдателните присъди, че самопризнанията на част от обвиняемите са изтръгнати с насилие.

Бившият премиер социалист Андрей Луканов бе застрелян хладнокръвно и показно пред дома му в София на 2 октомври 1996 г. В страната плъзнаха слухове, че ликвидирането му може да има както политически, така и икономически мотиви, заради ясната обвързаност на Луканов с руски политически и енергийни интереси, които по това време предизвикаха трусове в управлението на БСП.

Засега само Василев от петимата оправдани си търси правата и иска обезщетение от държавата. Преди това двамата украинци и Ленев загубиха частните си делата срещу полицаите, участвали в разпитите им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?