Оправдан за убийството на Луканов осъди България за полицейски изтезания

Държавата трябва да плати на Юри Ленев 27 хиляди евро обезщетение

Юри Ленев

България ще трябва да плати 27 000 евро обезщетение за полицейските изтезания над Юри Ленев, който бе сред подсъдимите за убийството на бившия премиер на България Андрей Луканов, реши Европейският съд по правата на човека в Страсбург във вторник.

Случилото се с Ленев бе един от най-големите скандали, съпровождащи делото "Луканов". В крайна сметка българските власти не успяха да докажат вината на петимата подсъдими по едно от мегаделата на отминалото десетилетие и те бяха оправдани.

По делото "Ленев срещу България" България за първи път е осъдена главно за изтезание на свой гражданин, припомнят от Българския хелзинкски комитет, откъдето водеха делото.

Юри Ленев е арестуван в дома си на 1 юни 1999 година и със сила е качен в микробус с качулка на главата и закаран във вила, собственост на МВР в Копривщица.

По-късно имотът става известен като "къщата на ужасите".

Още по пътя Ленев е малтретиран от съпровождащите го полицаи с юмруци, твърди предмети и с притискане на глезените на краката с вратата на микробуса. По пътя няколко пъти губи съзнание.

Откаран е в "къщата на ужасите", където изтезанията продължават, а той е отново с качулка на главата. Полицаите забиват остри предмети под ноктите на ръцете му, поставят предмети между пръстите му и ги стискат, за да получи болки в ставите, бият го с юмруци и ритници.

След това Ленев е разпитван във вилата от Ботьо Ботев, тогавашен началник на отдел "Тежки престъпления срещу личността” в националната полиция.

Разпитът е свързан с евентуалното съучастие на Ленев в убийството на Андрей Луканов. По време на задържането му във вилата на МВР спрямо него са използвани специални разузнавателни средства, без за тях да е получено разрешение от съда.

В резултат от мъченията Ленев признава, че има участие в убийството на бившия премиер.

След разпита в Копривщица Ленев е отведен обратно в София и е настанен в ареста на Националната следствена служба, където е обвинен в съучастие в убийството на Луканов. Обвинението му е предявено лично от следователя Богдан Карайотов, по-късно също пенсиониран.

Същият ден е прегледан от лекарката на службата, която установява "множество кръвонасядания на мишниците, предмишниците и китките на двете ръце, разкъсна контузна рана на лявата китка и втория пръст на лявата ръка, кръвонасядания на лявото бедро и на двата глезена, кръвонасядания върху подбедреницата на левия крак”.

Съпругата и майката на Ленев получават разрешение да го видят едва две седмици по-късно. И двете са ужасени от гледката с все още обилните следи по тялото му от малтретирането. Впоследствие по време на задържането на Ленев е направен нов преглед и освидетелстване, които потвърждават нараняванията.

В резултат от изтезанията Ленев прави самопризнания, въз основа на които на първа инстанция от Софийския градския съд той е осъден на доживотен затвор. През 2006 г. на втора инстанция тогавашният съдия и настоящ заместник-главен прокурор Галина Тонева оправдава всички подсъдими заради начина, по който са събрани доказателствата.

Върховният касационен съд потвърждава тази присъда.

Срещу част от полицейските служители, които са отговорни за изтезанията, е повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда. Ботьо Ботев не е привлечен като обвиняем. На 30 октомври 2006 г. полицейските служители са оправдани от Софийския военен съд. Той приема, че те са използвали сила законно с цел да преодолеят съпротивата на Ленев по време на ареста. Присъдата е обжалвана, но на 30 юли 2007 г. тя е потвърдена от Военно-апелативния съд, чието решение е окончателно.

Ботьо Ботев и полицаят Гален Ганчев, които са двама от тримата присъствали в "къщата на ужасите" по време на побоя, напуснаха МВР едновременно с Бойко Борисов през 2005 година. Ботев стана съветник на Борисов, а Гален Ганчев бе назначен за шеф на Столичния инспекторат.

Въпреки че българските съдилища оправдаха полицаите, съдът в Страсбург отчита, че Ленев е бил подложен на нечовешко и унизително отнасяне и наказание.

В оценката си на характера на малтретирането съдът обръща особено внимание на умишлените действия на полицейските служители, които са забивали твърди предмети под ноктите на Ленев и са притискали пръстите му.

Съдът също така обръща внимание на неговото транспортиране и държане с качулка на главата в драстично нарушение на закона и с цел да бъде дезориентиран в обстановката, както и на факта, че той е изтезаван в "секретна база” на МВР в Копривщица.

Европейските магистрати заявяват, че "не се съмняват, че малтретирането, чийто резултат са нараняванията на ноктите и пръстите на жалбоподателя, е причинено с цел да се сломи неговата физическа и морална съпротива и да се принуди той към самопризнание, което той прави. То следователно следва да се оцени като изтезание по смисъла на Европейската конвенция за защита на човешките права".

Наред с установеното изтезания съдът в Страсбург установява, че България е провела неефективно разследване на полицейските служители, заради което никой не е бил осъден. Магистратите преценяват, че по самия си характер наказателните обвинения срещу тях, които приключват с тяхното оправдаване, не са насочени към основното, от което той се оплаква – "че е бил подложен умишлено на малтретиране с цел изтръгване на самопризнание”.

В случая вината за прикриването на виновниците е не само в полицията, а и в прокуратурата.

Решението на съда в Страсбург повдига въпроса с липсата в българския Наказателен кодекс на специален състав за изтезание, задължение, което страната не изпълнява вече няколко десетилетия. Изтезанието е международно престъпление, за което Конвенцията против изтезанията на ООН изисква всяка държава да инкриминира, без да има погасяване на деянието по давност, коментират от БХК.

Европейският съд намира България виновна още за незаконната употреба на СРС по време на побоя срещу Ленев.

Освен обезщетението държавата ще трябва да плати и 4000 евро разноски по делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?