Оправдани са подсъдимите за атентатите в лондонското метро

Оправдани са подсъдимите за атентатите в лондонското метро

Британски съд оправда тримата обвиняеми в дело за атентатите в лондонското метро на 7 юли 2005 г., когато загинаха 56 души, предаде АФПV Подсъдимите Садир Салим, Мохамед Шакил и Вахид Али бяха обвинени за това, че са оказвали съдействие на терористите.

Съгласно материалите по делото, няколко месеца преди взривовете в лондонското метро тримата са правили проучвания в подземната железница къде се събират най-много туристи, за да бъдат пораженията от бомбите най-големи. Информацията те предавали на атентаторите.

Подсъдимите не се признаха за виновни, като посочиха, че просто са се разхождали, а съдиите прецениха, че вината им е недоказуема.

В същото време обаче 25-годишният Вахид Али и 32-годишният Мохамед Шакил бяха признати за виновни за далеч по-малко тежки обвинения. Двамата ще получат все още неясно какво наказание за това, че смятали да отидат на обучение в терористичен лагер.

АФП отбелязва, че тримата жители на английския град Лийдс са се оказали единствените заподозрени, които британската полиция успяла да разкрие и да бъдат обвинени за атентатите, потресли страната през лятото на 2005 г.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?