Оправданията за Михайлова свършиха, време е за политика

Г-жо Янова, как преценявате капацитета на новия НИС на СДС във връзка със заявката на Надежда Михайлова, че ще върне СДС във властта?

Това, което ме притеснява в екипа на Надежда Михайлова, щом се запазва почти целият е, че не виждам сред него достатъчно енергия. За да се докажат - особено сега, на фона на друга дясна конфигурация - тези хора ще трябва да работят с утроени, да не кажа удесеторени усилия и да се покажат като ярки публични фигури с ярка гражданска позиция. До момента групата около Надежда Михайлова беше фаворизирана от факта, че именно Михайлова беше нападаната непрекъснато и събуждаше естествена обществена симпатия. Но за да гласуват за теб, не е достатъчно да си просто симпатичен. Трябва да покажеш, че си по-добър от другия, и то по-добър като заявка за управление. Така че тези хора трябва да работят по различен начин.

Как коментирате поведението на Петър Стоянов, който недвусмислено заяви връщането си в политиката на тази конференция? Той си направи самоотвод за лидер на СДС, но според някои хипотези подготвя почвата да оглави партията на края на годината...

Мисля, че той постъпва почтено, доколкото беше казал, че известно време има нужда от премисляне на нещата, от ориентация. Очевидно процесите в СДС са много интензивни и аз разбирам такава реакция - да се изчака още тяхното узряване. Но от друга страна той доста категорично изрази мнението си, че в крайна сметка остава в съюза, който в момента е ръководен от Надежда Михайлова. Освен това недвусмислено и категорично разкритикува поведението на Иван Костов. Така че ще очакваме развитие, на този етап не бих могла да коментирам повече от това.

След като конференцията преизбра НИС на Надежда Михайлова и след все по-сигурното излизане на Иван Костов, тя вече е с развързани ръце. Какви ще бъдат политическите ѝ действия отсега нататък?

Точно това е проблемът - че до момента Надежда Михайлова ми изглеждаше повече или по-малко блокирана от действията на Иван Костов, и то още от 2002 г., когато беше избрана. Като че ли Михайлова през цялото време трябваше да се отбранява от вътрешната ситуация, от хора, които ѝ правеха кръгова отбрана, вътрешна при това. В този смисъл голяма част от нейната лична енергия и вероятно и тази на НИС, а и на цялата партия, се изхабяваше.

Оттук нататък подобно оправдание няма. Оттук нататък те трябва да заявят, включително и Надежда Михайлова, много ясно за каква политика са, за какво се борят и само по този начин могат да спечелят избиратели. Но както казах - на мен ми се струва, че именно защото вече има 3 равностойни партии в десния спектър, конкуренцията ще бъде много силна, което означава удесеторени усилия.

Коалиционната политика трябва ли да бъде основен акцент на СДС?

СДС е печелил тогава, когато се яви чрез екип от силни и харизматични лица и когато са се явявали с идеята за национално обединение. Фракционерството никога не е довело до успех която и да било партия. Спомням си лични разговори с Иван Костов в началото на 1995 г., когато той каза: ние трябва да покажем на България, че сме партия на националното съгласие. Докато такъв тон на добронамереност и съгласие не се изгради в десния спектър, БСП печели всички шансове да управлява.

В този смисъл одобрявате ли заявката на Надежда Михайлова за активна коалиционна политика вдясно?

Няма друг изход. Друг е въпросът, че това е сложен и продължителен процес - на сближаване на позиции, на търсене, а освен всичко останало има спор за лидерството. Голям проблем е кой ще бъде лидерът на това обединение.

Моята лична прогноза е, че те ще предпочетат да минат през избори и ако има коалиция, тя ще бъде по-скоро следизборна, а не предизборна. Ще предпочетат да минат през избори, за да видят кой кой е и колко може да постига и едва след това ще се търси обединение.

Обаче трябва да имаме предвид, че в момента, в който получим 3 малки СДС-та, най-общо казано, или три десни партии, с по около 6-7 процента, в такава конфигурация БСП ще може първа да предложи кабинет и е много вероятно да го направи с помощта на някоя от другите партии "център-дясно" или с помощта на ДПС.

Какви са шансовете на СДС отсега нататък?

Те ще се определят от активността им. Това, което са имали като капитал до момента, е било досега. Оттук нататък трябва да покажат с какво са различни и какво искат да правят. Симпатизантите на СДС са изключително объркани и чакат да видят за какво става дума.

Какво прогнозирате за евентуалната нова партия на Костов?

Мисля, че Костов наистина има група от персонални поддръжници сред избирателите и може да се чувства относително сигурен за влизането си в бъдещия парламент. От друга страна обаче начинът на поведение, който е избрали той и хората около него, едва ли ще им осигури първенство в десницата. Според мен те са далеч от това да претендират за лидер в дясното. Но в крайна сметка бъдещето ще покаже.

Споделяне

Още от България