Оправдателна присъда на Хагския трибунал предизвика изненада и възмущение

Йовица Станишич и Франко Симатович

Изненада и възмущение предизвика решението на на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, който оправда бившия директор на Службата за Държавна сигурност на Сърбия от времето на Слободан Милошевич Йовица Станишич и неговия заместник Франко Симатович. Късно в четвъртък те бяха оправдани по всички точки на обвинението във военни престъпления и бяха освободени от затвора в Схевенинген, след като прекараха там почти 10 години, колкото продължи делото срещу тях. В петък по обед двамата се прибраха в Белград със самолет на сръбското правителство.

Прокуратурата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия бе обвинила Станишич и Симатович в организиране, екипиране, обучаване, въоръжаване и финансиране на части на Държавна сигурност на Сърбия, които са убивали, преследвали и депортирали цивилни от Босна и Херцеговина и Хърватия от 1991 до 1995 г.

Съдебният съвет обаче реши, че няма достатъчно доказателства, че двамата по какъвто и да е начин са подкрепяли извършването на каквито и да са престъпления на териториите на Хърватия и Босна и Херцеговина.

Бившият директор на сръбската неправителствена организация Фонд за хуманитарно право Наташа Кандич заяви, че е "смаяна" от оправдателната присъда на Станишич и Симатович, предаде агенция Бета. "Присъдата и мотивите на съда не съвпадат с фактите, които досега бяха очевидни и на нивото на здравия разум", каза тя. По думите ѝ сръбските паравоенни части в Хърватия и Босна и Херцеговина не са били "свободни части", които са се въоръжавали извън волята на Сърбия и Службата за държавна сигурност.

Кандич добави, че присъдите на Международния трибунал в последната му фаза на работа отстъпват от "очевидните факти". "Напълно ясно е, че тези части бяха формирани за извършване на военни престъпления. На процеса в Белград членовете на частта "Скорпиони" казаха, че смятат, че това е била държавна част. Те имаха най-добрата екипировка, защото получиха най-важните задачи от Службата за държавна сигурност", каза Наташа Кандич.

Председателката на Хелзинкския комитет за човешките права в Сърбия Соня Бисерко също заяви, че е изненадана от оправдателната присъда. "Това наистина е голяма изненада за мене, с оглед на отговорността, която те /Станишич и Симатович/ носеха през цялото време на войната в Хърватия, Босна и в Косово. Впрочем участието им във войната беше дооста добре осветено на процеса срещу Слободан Милошевич", каза Соня Бисерко, цитирана от агенция Бета.

Тя добави, че "изходната стратегия" на трибунала е да амнистира всички държави в региона и  да хвърли цялата отговорност върху хърватските и босненските сърби, на които "като че ли никой не им помагаше".

"Остана един безспорен факт, а той е, че в Сърбия има над 400 000 ветерани. Това не е малка група и не е възможно всички да са реагирали "спонтанно", каза тя. "Надявам се все пак, че нагонът на истината ще надделее и тя ще бъде представена по друг начин, защото съдебната истина не е единствената истина", каза председателката на Хелзинкския комитет за човешките права в Сърбия.

Излизащият в Риека хърватски вестник "Нови лист" помества информацията за освобождаването на Станишич и Симатович на първа страница със заглавие "Свободни" и подзаглавие "Хага амнистира Милошевич -  Бог на несправедливостта" .

Вестникът, цитиран от БТА, изтъква, че след оправдателната присъда излиза, че престъпното начинание на Слободан Милошевич с цел създаване на Велика Сърбия на територии на Хърватия и Босна и етническото прочистване на несърбите от тези територии, не е съществувало.

Вестникът изтъква, че нито един военен или политически лидер от Сърбия не е обявен за виновен в Хага, под заглавие  "Сърбия не е отговорна за войните в Хърватия и Босна и Херцеговина".

Вестникът помества реакции на адвокатите на обвинените хървати в Хага. Тази присъда е по-голяма изненада от оправдателната присъда на Момчило Перишич, заяви адвокатът Анто Нобило. Адвокатът на Анте Готовина Лука Мишетич заяви, че е "останал без думи от гротеската на съда в Хага".

Друг хърватски вестник - "Ютарни лист" - изтъква, че Милошевич е амнистиран, а "освободените престъпници Станишич и Симатович са въоръжавали и са нареждали на баретите на Аркан и Легия, а не са виновни.

"Те си отиват вкъщи, а кой е виновен?", пита вестник "Слободна Далмация".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?