Оправдателната присъда на зам.-министър скара съда и прокуратурата

Оправдателната присъда на зам.-министър скара съда и прокуратурата

Оправдателната присъда на бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа и на бизнесмена Росен Маринов стана причина за размяна остри реплики между съда и прокуратурата.

Миналата седмица Софийският градски съд призна двамата за невинни по делото срещу тях за подкуп. Съдия Вера Чочкова посочи, че събраните доказателства не са достатъчни, а показанията на основния свидетел Марин Димитров са непоследователни, противоречащи си и се разминават със съдържанието на използваните специални разузнавателни средства.

Съдия Чочкова коментира и показанията на агента на ДАНС Юлиян Марков. По думите ѝ те разкриват "политика в агенцията, която може да буди само притеснения".

Според прокуратурата Раиф Мустафа и Росен Маринов са подкупили ексшефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров, който пък се оказа стар познат с Юлиан Марков по ВКР-линия.

Преди ден пред столичен вестник обвинителят от Софийската градска прокуратура Пламен Георгиев в МВР-стил заяви, че е "убеден, че ще бъдат осъдени, ако делото се гледа безпристрастно". Тогава той добави, че аргументите на прокуратурата са неоспорими, а доказателствата - достатъчни за осъждане.

От съда реагираха чрез специално съобщение до медиите. В него се казва, че думите на прокурора са "в разрез с професионалната етика да се правят внушения и инсинуации относно начина на формиране на вътрешната убеденост на председателя на съдебния състав, прочел тази присъда".

"Недопустимо е едва след постановяване на акта на съда да се твърди пристрастие, при условие че за прокуратурата е съществувала възможността по време на цялото съдебно производство да упражни правото си на отвод на съдебния състав. Нееднократно сме имали възможността да заявим, че в една правова държава страните могат да изразяват становищата си относно актовете на съда, но категорично възразяваме против това тези становища да излизат извън рамките на професионалния коментар", пише в съобщението на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България