Оправдаването на хърватските генерали в Хага – удар върху реномето на ООН

Анте Готовина

Председателят на Общото събрание на ООН, сърбинът Вук Йеремич насрочи за 10 април 2013 г. публичен дебат в този орган за ролята на международните трибунали в осъществяването на правосъдие, съобщава белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА във вторник. Повод за това решение е оправдателната присъда на генералите Анте Готовина и Младен Маркач, която според Йеремич е наснесла удар по реномето на ООН.

Решението на апелативната камара на трибунала в Хага във връзка с операция "Буря" предизвика разбираемо огорчение в много части на света. Безспорен е фактът, че около четвърт милион сърби  бяха прогонени от своите домове само за няколко дни, а съдът, който е основан за да разследва подобни престъпления, на практика реши, че за този акт няма виновни. От това може да се заключи, че престъпление е нямало, което е в очевидно противоречие с реалността, се казва в съобщение на председателя на Общото събрание на ООН.

Бившият главен прокурор на трибунала в Хага Карла дел Понте заяви, че оправдателната присъда на трибунала в Хага за хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач не е справедлива и че тя чувства пълна солидарност със сръбските жертви, спрямо които е извършено престъпление, твърдо доказано с факти. "Шокирана съм.. Бях много изненадана и учудена. Напълно е невероятно какво се случи след като преди това беше издадена присъда от 24 години затвор за Готовина", посочва в интервю за вестник "Блиц" Карла дел Понте.

За защитата на генералите Анте Готовина, Младен Маркач и Иван Чермак  от 2006 г. до 2012 г.  от бюджета на Република Хърватия са платени близо 30 милиона евро, съобщава същият вестник. Адвокатите на тримата генерали са получили възнаграждението си предимно от бюджета, а останалата част е била платена от "Сдружение за истината за Отечествената война". Допреди няколко месеца данните за  общата сума, която хърватските данъкоплатци  са платили за  защитата, бе една от най-пазените тайни на хърватската политика, пише изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Как да се подходи с новата детска болница?