Министър-преседателят Пламен Орешарски

Определени кръгове поддържат въпросите за Пеевски, за да разделят обществото

БСП се отказа от предизборното си обещание, кабинетът няма да премахва данък "Лихва"

Определени кръгове поддържат въпросите за Пеевски, за да разделят обществото

Въпросът за предложението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, който предизвика тримесечни протести в София, нестихнали и до днес, бил поддържан "от определени кръгове", които искали раздление в обществото. До този извод стигна в събота министър-председателят Пламен Орешарски пред Дарик радио.

Въпросът за назначаването на Делян Пеевски започва да ме забавлява, заяви премиерът.

"Не мисля, че това е въпросът номер едно на дневния ред на обществото в момента. Има определени кръгове, които имат интерес тази тема да стои на дневен ред, което означава и да засилва разделението в обществото. Разделението, на което сме свидетели тази година, не дойде от само себе си", обясни Орешарски.

На питане за противоречието в двата отговора около Пеевски дали е голям експерт или голяма грешка и от дистанцията на времето на кое би сложил акцент, премиерът пожела да се премине към друг въпрос или да се приключва разговорът.

В петък, в парламента Орешарски не довърши пресконференцията си именно заради такъв въпрос, с мотив, че "рационалните въпроси са приключили".

В петък вечер пред БНТ пък той  заяви, че още на втория дн отговорил за назначението. „Беше политическо назначение, беше грешка, оттеглихме го. Какво още има да се говори?", попита Орешарски в Панорама.

За протестите и "информацията кои са в техните редици“

Пред БНТ той каза още, че "уважава протестите“ и е склонен да слуша широк кръг от критични мнения. "Считам, че критиката е изключително важна, за да може човек да работи ефективно“, обясни позицията си Орешарски.

На въпрос дали подобно на други представители на управляващите днес смята, че протестиращите са платени, премиерът посочи, че никога не е бил склонен да слага един етикет върху широк кръг хора.

"Сигурно има и такива, но съм убеден, че има много спонтанни протести, които са мотивирани от различни предпоставки“, посочи той. Орешарски още веднъж подчерта, че е отворен за диалог с протестиращите и даже е обявил дати, на които вратите на Министерски съвет са отворени за такива разговори. Следващата такава среща вече е определена за 20 септември.

На питане дали протестиращите граждани трябва да се страхуват от "удар“ на държавата върху бизнеса им, Орешарски отвърна: “А вие мислите, че аз нямам информация кои са в тези редици. Не бива да се притесняват. Аз уважавам правото на гражданите за свободна изява на мнението си и не бива да се притесняват, че държавата ще използва силови инструменти срещу тях. Това е в основата на демокрацията, ако не го разбираме, значи нищо няма да направим", обясни той.

За 100-те дни

Според него 100 дни управление са достатъчни, за да се оформи лицето на кабинета. Но нито за 100, нито за 200 дни може да се направят каквито и да било реформи, но могат да се започнат, дори и с риска да не се одобряват от широк кръг граждани, обясни министър-председателят.

Според него към момента има два видими резултата от работата на правителстовото – в значителна степен у бизнеса изчезна страхът – от целенасочени проверки, понякога и със силови инструменти, характерни през последните 4 години и вторият е започналото далеч по-редовно възстановяване на ДДС.

По думите на Орешарски предстои да бъдат реформирани секторите здравеопазване, образование и съдебна система, където често България е обект на критики отвън.

Хората, по думите му, обаче много бързо били забравили че токът поевтиня от началото на август, а е можело да поскъпне, ако са се отчели исканията на производителите на ток, които били между 25 и 40% поскъпване. Според Орешарски тази заплаха била съвсем реална и сега бизнесът щял да изпадне в крах, а много домакинства нямало да могат да си плащат сметките.

Данък "Лихва“ остава

От изказването на Орешарси в събота пък стана ясно, че силно критикувания от БСП при въвеждането му от ГЕРБ данък "Лихва“ ще остане. "Ако отпадне този данък, трябва да отпадне и даден разход. Ако ми посочите кой разход да отпадне, ще ви посоча и кой данък да отпадне”, поясни премиерът.

По думите му, "ако коланът е къс, колкото и да го отпускаме - пак ще ни стяга”, като тази метафора се отнася не само за следващата година, а и за следващите поне десет години за страната ни. Отпадането на данък "Лихва" бе предизборно обещание на БСП.

От изпълнението на бюджета до края на годината ще зависят „коледните бонуси”, допълни Орешарски, като отговори на въпрос дали може да се очакват коледни бонуси за администрацията и за пенсионерите. Премиерът отклони и въпроса за увеличаване на минималната работна заплата.

Споделяне

Още от България