Определени са ваканциите и неучебните дни през новата учебна година

Определени са ваканциите и неучебните дни през новата учебна година

Четири ваканции по време на идната учебната година и четири неучебни дни заради президентските избори, матурите и 24 май, определи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в понеделник.

Така през новата учебна година есенната ваканция ще е от 29 октомври до 2 ноември включително, коледната ще е от 24 декември до 5 януари, а зимната започва на 4 февруари. За всички класове без дванадесетокласниците тя ще продължи до 9 февруари, само за зрелостниците ще два дни по-кратка. Същото е положението и с пролетната ваканция, която за учениците от І до ХІ клас ще е от 8 до 17 април, само за XII клас ще е от 13 до 17 април.

Като неучебен, но присъствен ден, е посочен 7 ноември – денят след изборите за президент. Няма да се учи и в дните на матурите за седмокласниците и дванадесетокласниците по български език и литература – 19 май, и на зрелостния изпит по избор и външното оценяване поо математика – на 22 май. Отново неучебен, но присъствен ден ще е 25 май след отбелязването на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост

Краят на учебната година за приключващите гимназиалното си образование е 15 май, за децата от I до IV клас – на 31 май, за учащите от V до VIII клас – 15 юни, освен тези в спортните училища, които ще свършват ученето на 30 юни. Тогава приключва учебната година и за осмокласниците от езиковите гимназии. Също на 30 юни идва краят на учебната година за IX до XI клас. Само единадесетокласниците от професионални гимназии ще учат до 14 юли.

За 26 май и 2 юни са насрочени матурите по предмет по желание на ученика.

Националното външно оценяване за IV клас ще е на 10 май – за български език и литература, на 12 май – математика, 15 май – човекът и природата, и 16 май – човекът и обществото.

Външното оценяване за седмокласниците по чужди езици ще се проведе на 29 май 2016 г.

Националното външно оценяване по чужд език за VIII клас с интензивно изучаване на чужд език ще е на 23 юни 2017 г.

Онлайн оценяването на дигиталните компетентности за учениците от X клас ще е от 12 до 16 юни 2017 г.

Кунева е подписала и заповед за определяне на датите за провеждане на държавните изпити по теория на професията и специалността за придобиване на професионална квалификация през учебната 2016 – 2017 година. Завършили вече ученици, които са изостанали с полагането на този изпит, ще могат да се явят на 21 януари за квалификация първа, втора, трета и четвърта степен.

Дипломиращите се догодина ученици могат да се явят на изпит за професионална квалификация на 6 юни – за втора степен, на 9 юни – за трета и четвърта степен. За първи клас квалификация изпитът ще е на 4 или 25 юли в зависимост от учебния план, по който се осъществява обучението в отделните училища.

Завършващите професионалните гимназии могат да се явят за четирите степен и на 8 септември 2017 г.

Споделяне

Още от Бизнес