Опростени визи и еднакви училищни ваканции ще увеличат туристите в ЕС

Опростени визи и еднакви училищни ваканции ще увеличат туристите в ЕС
Европейският комисар по индустрията Антонио Таяни предлага да се опростят наредбите за визи за граждани от трети страни, за да се улесни пътуването на туристически групи, съобщава "Ди Велт" в петък.

"Според мен ефективното решение се състои в раздаването на единична виза за екскурзовода, който ще поеме отговорността за всички членове на групата. Така ще намалим бюрократичните разходи, които затрудняват развитието на туризма в Европа", казва Таяни пред германското издание.

Според него европейците трябва да правят по-добър маркетинг и за големи събития като Олимпийските игри 2012 г, в Лондон и световното изложение в Милано през 2015 г.

"Един турист от Китай, който пътува за Лондон заради спортно събитие, трябва да бъде поощрен и подбуден да открие Европа и от другата страна на Ламанша, като например посети също и Франция, Германия или Испания", каза още комисарят.

Като цяло Таяни иска да постигне удължаване на туристическия сезон през цялата година. За тази цел трябва да се раздвижат и националните служби на държавите, като уеднаквят училищните ваканции. Освен това според еврокомисаря времето на престой може да бъде удължено. "Нуждаем се от повече промяна на обстановката и посещения на повече страни-членки", допълни той.

Сезонността в туризма е проблем пред повечето държави в Европа, стана ясно по време на Европейския туристически форум, който се проведе на 18 и 19 ноември в Малта. Участниците смятат, че тя може да бъде преодоляна чрез общи програми за обмен на посетители, както и чрез развитие на алтернативните видове туризъм – културен, здравен и т.н.

Участие в събитието взе и икономическият министър Трайчо Трайков, който заяви, че "от първостепенна важност за развитието на европейския туризъм е всички държави от ЕС да намерят единно решение за визите".

Той цитира данни от стратегията на ЕС "Европа 2020”, според които се очаква до 2020 година 47% от туристите на стария континент да са от Азия.

България разполага с множество летни и зимни курорти, но все още съществуват много неизползвани възможности за алтернативен туризъм, подчерта министър Трайков. По неговите думи, изработването на регионални програми за подобряване на транспортните връзки също има сериозно значение за развитието на туризма.

Европейските държави трябва не да се конкурират, а да се координират в областта на туризма, заяви при откриването Антонио Таяни. Той подчерта и важността на използването на информационните и комуникационните технологии в туристическата индустрия, което би съдействало за развитието на двата сектора.

Участниците във форума подчертаха изключителната важност от промотирането на бранд "Европа" и провеждането на обща имиджова политика от отделните държави. Според преобладаващото мнение на участници във форума, рекламирането на големи пазари е невъзможно без такава единна политика.

Това обаче не означава заличаване на различията между отделните туристически дестинации, подчерта комисар Таяни. Напротив, подчертаването на предимствата на всеки от тях е в основата на създаването на конкурентен и устойчив туристически продукт.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?