Оптимизъм в ГЕРБ за бъдещето на АЕЦ "Белене"

Оптимизъм в ГЕРБ за бъдещето на АЕЦ "Белене"

"АЕЦ "Белене" е значим обект и ще се строи", заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева в Белене, цитирана от БТА. Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев пък оптимистично коментира пред БНР, че може да се постигне и по-ниска от предложената от руснаците финална твърда цена за централата от 6.4 млрд. евро.

Изявлението им дойдоха след като ден по-рано Сергей Кириенко, президент на руската "Росатом", собственик на изпълнителя на строежа "Атомстройекспорт" каза пред български журналисти в Москва, че компанията не може да отстъпи от тази цена, която и без това била по-ниска от реалното оскъпяване на проекта към момента до 6.7 млрд. евро. Кириенко изчисли, че на компанията му не ѝ е изгодно да дава поисканата от българския премиер Бойко Борисов твърда цена, но го е направила защото държи на проекта.

Шефът на "Росатом" коментира искането на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за цена под 5 млрд. евро като нещо "безсмислено и нереално", което въобще няма да се обсъжда. Той дори каза, че компанията е готова да се оттегли от проекта, защото под изчислената цена от 6.4 млрд. евро, тъй ставал нерентабилен. Все пак Кириенко призна, че нови разговори за цената ще има на 30 ноември в София.

"Колкото повече някой ми поставя ултиматуми, толкова повече се втвърдявам", беше лаконичният отговор на Борисов.

"Цената, която беше обявена и за която знаем, че е малко над 6 млрд. евро, е една от най високите, които съм чул. Всичко е въпрос на преговори", заяви в събота Уручев. Той обясни, че проектът АЕЦ "Белене" не е само една чиста икономика, въпреки че Трайков преди година твърдеше, че този проект ще следва само икономическата логика и ще се прави, ако е рентабилен, което пък се оказа, че е възможно само с дългосрочни договори за изкупуване на тока от централата.

В АЕЦ "Белене" има и политика, има и интереси, които не са само икономическите интереси на Русия и на България, заяви Владимир Уручев. "Това е отваряне на вратите на руските проекти за света бих казал, лицензиран в ЕС проект, където има най високите стандарти за безопасност, най-високите стандарти за качество", допълни той.

Цачева пък коментира в Белене, че преди началото на строителството на реакторите всички параметри трябва да бъдат ясни, както и правата и задълженията на страните.

"Ще бъде продължен договорът - да, но не с клаузи, които до момента съществуват, тъй като за правителството е изключително важно да има гаранция, че енергията, която тази централа ще произвежда, ще бъде достатъчно конкурентноспособна като цена и пазар", заяви тя.
Председателят на парламента допълни, че ще настояват в споразумението предварително да бъдат записани всякакви допълнителни разходи, които ще бъдат извършени, а "не така както станахме свидетели за големи инфраструктурни проекти, които започват на една цена, след което тя многократно става по-висока, визирам "Цанков камък".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес