Оптимизъм за медиците след неофициална визита на съпругата на Саркози в Либия

Оптимизъм за медиците след неофициална визита на съпругата на Саркози в Либия

Френското правителство смята, че българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт за заразяване на либийски деца с вируса на СПИН, могат да бъдат спасени, предаде ББС. Правителството е "доста оптимистично настроено", заяви съветникът на френския президент
Клод Геант, който заедно със съпругата на президента Саркози – Сесилия, посети медиците, семействата на децата и либийския лидер Муамар Кадафи.

Очакванията са Висшият съдебен съвет на Либия, който се събира в понеделник, да отхвърли потвърдените от Върховния съд на Джамахарията смъртни присъди. Постигнато е финансово споразумение със семействата на заразените с ХИВ деца, което изключва почти напълно изпълнението на смъртната присъда, отбелязва кореспондент на ББС.

"Неофициално" пътуване

Съпругата на президента Саркози замина на посещение в Либия в четвъртък, само ден след съдът потвърди смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинския лекар. Сесилия Саркози каза, че визитата ѝ е "неофициална" и била изпратена от съпруга си, за да потвърди "като майка" подкрепата на Франция за заразените деца.

Посещението на г-жа Саркози не бе предварително обявено.

Клод Геант съобщи пред АФП, че на проведения разговор с полк. Кадафи са получили уверения, че семействата са готови да простят на българките.

"Сестрите също са готови да изпълнят условията, предложени от Либия - да не се ангажират в никакви нови процеси срещу Либия чрез международни съдилища”, уточни той.

Сесилия Саркози се срещна с медиците в затвора в Триполи, а след това посети Бенгази за среща с някои от децата, заразени със СПИН и техните семейства.

Говорителят на семействата Идрис Лага приветства посещението, като го нарече топло и приятелско. Според него е било обсъдено опростяване на процедурата за издаване на френски визи, което да позволи на децата да бъдат лекувани в тази страна.

Сесилия Сракози е обещала да повдигне тези въпроси и се надява, че целият случай ще приключи съвсем скоро.

Семействата са готови за споразумение, което ще доведе до освобождаване на медиците в съответствие с "ислямските принципи на опрощаване и милост", по думите на Лага. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?