Опушена бира атакува българския пазар

Опушена бира атакува българския пазар

Опушена бира, която е исторически германски специалитет, ще се появи за пръв път на българския пазар след празниците, съобщиха от великотърновската пивоварна "Бритос", която произвежда специфичното пиво с вкус на барбекю.

За създаването на продукта са тествани десетки рецепти, преди да се постигнат плътният тъмнокехлибарен цвят, хармоничният деликатен и балансиран вкус, както и специфичният сух аромат на хлем. За производството на пивото се доставят специални малцове и хмел.

Експериментът става възможен след инвестиции за над 3 млн. лв. в пивоварната на "Бритос" у нас. Вложенията включват силози за съхранение на суровината за производство, високо технологични и високо ефективни съдове за ферментация и отлежаване, специално конструирани и изработени за пивоварната, както и автоматизирана линия за бутилиране на пиво в стъклена бутилка за еднократна употреба и складови помещения за амбалаж и готова продукция.

Корените на опушеното пиво са в древността, когато германските народи са използвали опушен на букова жар малц за приготвянето на кехлибарената напитка. През Средновековието голяма част от произвежданата бира реално е била точно опушена, заради способа за влагане на малца в нея. Той е трябвало да бъде добре изсушен, но поради липсата на достатъчно слънчева светлина в много региони се е използвало сушенето на открит огън.

Топлината и димът са причината за специфичния, сладък, димен аромат и вкус на бирата. Някои ценители го оприличават с този на опушено дърво, дори на бекон или барбекю вкус. Опушеният малц придава особен чар на бирата през студените месеци, допълват от компанията.

Още от Бизнес