Опушена бира атакува българския пазар

Опушена бира атакува българския пазар

Опушена бира, която е исторически германски специалитет, ще се появи за пръв път на българския пазар след празниците, съобщиха от великотърновската пивоварна "Бритос", която произвежда специфичното пиво с вкус на барбекю.

За създаването на продукта са тествани десетки рецепти, преди да се постигнат плътният тъмнокехлибарен цвят, хармоничният деликатен и балансиран вкус, както и специфичният сух аромат на хлем. За производството на пивото се доставят специални малцове и хмел.

Експериментът става възможен след инвестиции за над 3 млн. лв. в пивоварната на "Бритос" у нас. Вложенията включват силози за съхранение на суровината за производство, високо технологични и високо ефективни съдове за ферментация и отлежаване, специално конструирани и изработени за пивоварната, както и автоматизирана линия за бутилиране на пиво в стъклена бутилка за еднократна употреба и складови помещения за амбалаж и готова продукция.

Корените на опушеното пиво са в древността, когато германските народи са използвали опушен на букова жар малц за приготвянето на кехлибарената напитка. През Средновековието голяма част от произвежданата бира реално е била точно опушена, заради способа за влагане на малца в нея. Той е трябвало да бъде добре изсушен, но поради липсата на достатъчно слънчева светлина в много региони се е използвало сушенето на открит огън.

Топлината и димът са причината за специфичния, сладък, димен аромат и вкус на бирата. Някои ценители го оприличават с този на опушено дърво, дори на бекон или барбекю вкус. Опушеният малц придава особен чар на бирата през студените месеци, допълват от компанията.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?