Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Опушена бира атакува българския пазар

1 коментар
Опушена бира атакува българския пазар

Опушена бира, която е исторически германски специалитет, ще се появи за пръв път на българския пазар след празниците, съобщиха от великотърновската пивоварна "Бритос", която произвежда специфичното пиво с вкус на барбекю.

За създаването на продукта са тествани десетки рецепти, преди да се постигнат плътният тъмнокехлибарен цвят, хармоничният деликатен и балансиран вкус, както и специфичният сух аромат на хлем. За производството на пивото се доставят специални малцове и хмел.

Експериментът става възможен след инвестиции за над 3 млн. лв. в пивоварната на "Бритос" у нас. Вложенията включват силози за съхранение на суровината за производство, високо технологични и високо ефективни съдове за ферментация и отлежаване, специално конструирани и изработени за пивоварната, както и автоматизирана линия за бутилиране на пиво в стъклена бутилка за еднократна употреба и складови помещения за амбалаж и готова продукция.

Корените на опушеното пиво са в древността, когато германските народи са използвали опушен на букова жар малц за приготвянето на кехлибарената напитка. През Средновековието голяма част от произвежданата бира реално е била точно опушена, заради способа за влагане на малца в нея. Той е трябвало да бъде добре изсушен, но поради липсата на достатъчно слънчева светлина в много региони се е използвало сушенето на открит огън.

Топлината и димът са причината за специфичния, сладък, димен аромат и вкус на бирата. Някои ценители го оприличават с този на опушено дърво, дори на бекон или барбекю вкус. Опушеният малц придава особен чар на бирата през студените месеци, допълват от компанията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. NORAD
    #1

    Ше се пробва - най- малкото заради "специфичният сух аромат на хлем" Това ше е нееакеа новос

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.