Опустошителни бури връхлетяха Великобритания, Франция и САЩ

Поне 18 души са загинали, стотици хиляди са без ток, транспортът в някои райони е блокиран

Опустошителни бури връхлетяха Великобритания, Франция и САЩ

Ветрове с ураганна сила до 145 км/ч и проливни дъждове връхлетяха Великобритания и Франция във вторник оставяйки без ток стотици хиляди домакинства. Поне трима са загинали, има прелели реки, големи задръствания и отменени влакове, самолетни полети и фериботи.

Летищата в южната част на Великобритания са засегнати, като на "Хийтроу" бяха отменени или забавени няколко полета, а на "Гатуик" – единият терминал е блокиран от голяма авария с електрозахранването. Близо 100 000 домакинства в Южна Англия са без ток.

Стотици влакове бяха спрени във вторник сутринта, когато бурята вече отслабваше. Стотици хиляди хора са блокирани и не могат нито да влязат в Лондон, нито да напуснат столицата.

Очаква се лошото време да е тежък удар за търговците на Острова, които традиционно разчитат на клиентите, пазаруващи в последния момент, когато и отстъпките са най-големи.

Във Франция най-тежко пострадаха Бретан и Нормандия, където над четвърт милион домакинства са без ток. В страната няма отменени влакове и не са затваряни жп линии. В Бретан обаче има предупреждения за няколко града, че са застрашени от наводнение.

Най-малко 15 души загинаха в САЩ и Канада в резултат на ледените дъждове, които на места преминаваха в обилен снеговалеж, наводнения и торнада. Над 550 000 потребители са останали без ток.

"Само американските авиокомпании са отменили около 1000 полета", съобщава телевизия Ен Би Си.

Рязко се е увеличил броят на пътно-транспортните инциденти. За изминалите дни са регистрирани над 1000. Поледицата остава най-сериозният проблем за шофьорите в североизточните щати на Америка, преди всичко в Ню Йорк, Върмонт и Мейн.

Снежна буря и ледени дъждове фигурират и в днешната прогноза за времето по източното крайбрежие на САЩ. Метеоролозите отбелязват, че подобно време не е рядко срещано за атлантическите райони на страната. Те не са очаквали обаче, че студеният атмосферен фронт ще бъде придружен от значителни области топъл въздух. Например, в Ню Йорк са били регистрирани 22 градуса по Целзий, а днес - плюс 17 градуса.

Споделяне

Още от Свят