Опустошителният ураган Айвън вилнее в южната част на САЩ

Опустошителният ураган Айвън връхлетя в четвъртък южното крайбрежие на САЩ, от Луизиана към Флорида, приближавайки Алабама и Джорджия, като предизвика силни торнадо, които през изминалата нощ смъртта най-малко на 8 човека и оставиха стотици хиляди домакинства без електричество.

Общо 77 души са загинали досега от опустошителната стихия в Карибите и в САЩ. Крайбрежните райони на щатите Алабама, Флорида, Мисисипи и Луизиана са наводнени от проливните дъждове, които съпровождат урагана.

Айвън е един от 16-те най-силни урагани, връхлитали САЩ от 15 години насам.

Както съобщи Ройтерс, са разрушени около 70 сгради, включително и пожарна.

Във връзка с приближаващия ураган властите на американските щати Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида обявиха евакуацията на над два милиона жители от районите по крайбрежието на Мексиканския залив. В градовете, застрашени от урагана, обаче, все още остават хора.

В Ню Орлийнс (Луизиана), който е заплашен от наводнение, тъй като се намира под морското равнище, бе въведено бедствено положение. Всички жители бяха настоятелно призовани да напуснат града или временно са се преместят в по - високи сгради. По думите на кмета Рей Неджин, най-малко 100 000 човека от половинмилионното население не са успели да напуснат Ню Орлийнс заради липса на личен транспорт.

Застрахователните компании прогнозират, че ураганът може да нанесе материални щети на САЩ в размер на 10 милиарда долара.

Междувременно тропическата буря Джейн причини смъртта на двама души и нанесе щети на инфраструктурата при преминаването си над Пуерто Рико. Синоптици прогнозират, че Джейн може да се трансформира в ураган.

Споделяне

Още от Свят