Оранжерии продаваха евтин зарзават като протест срещу контрабандата

Оранжерии продаваха евтин зарзават като протест срещу контрабандата

Оранжерийни производители от цялата страна продаваха продукцията си на дъмпингови цени на зеленчуковата борса в пазарджишкото село Огняново в четвъртък като протест срещу контрабандата на зеленчуци в страната. Организирайки "открит ден на оранжерийното производство", в който български първокачествени домати струваха 90 ст./кг, краставиците - 1 лев, чушките – 1.40 лв, и патладжаните – по 1.50 лв/кг,  членове на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция изразиха недоволството си от "липсата на държавна подкрепа за развитието на сектора". В акцията се включиха 15 оранжерии.

Според председателя на асоциацията Красимир Кичуков българските производители страдат от липса на субсидии, от контрабанден внос и от ценова преса от страна на големите търговски вериги.

Път пъти са намалели субсидиите за производството на българските оранжерийни зеленчуци тази година, заяви той. По думите му, няма друг сектор, който да се субсидира между 1 и 2 % от себестойността на продукцията. "Ние сме целогодишно интензивно производство, себестойността на 1 декар е около 40 хиляди лева, а помощта, която получаваме, е между 500 – 550 лв.", обясни Кичуков. 

"Себестойността на килограм качествени български домати от оранжерия е 60-70 стотинки без ДДС. С опаковката и заготовката цената стига 1.20 – 1.30 лв./кг. Това обаче няма как да се продава, защото вносните зеленчуци от Гърция и Македония са в пъти по-евтини. Хората са бедни и предпочитат да купят евтин вносен боклук, а не здравословна и безопасна българска продукция”, коментира и Стоян Стоянов, производител от района на Сливен, цитиран от БНР. 

Според Кичуков, ако държавата не създаде механизми за защита на българските оранжерийни производители, ще се стигне до масови фалити. Кичуков посочи още, че заедно с колегите си обмислят организирането на национален протест, но до такъв ще стигне ако няма ефект от планираните разговори с представители на Министерството на земеделието и храните и парламента.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?