Оранжев и жълт код за порои и снегонавявания

Оранжев код е обявен в Смолян заради очаквани порои, а жълт код - за всичките останали 27 области

Оранжев и жълт код за порои и снегонавявания

Заради очаквани порои е обявен оранжев код в Смолянска областза 6 февруари – петък. Прогнозите са да се излее дъжд от 30-40 л/кв.м за денонощието.

За всичките останали 27 области на страната е обявен жълт код заради дъждове, снеговалежи и навявания.

В осем области на Западна и Централна България се очакват обилни валежи от дъжд. Това са областите София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Кърджали.

В някои области дъждът ще бъде придружен от силен вятър. В Благоевградско ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/с. В Пловдив и Пазарджик ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, с пулсации до 22-25 м/с. В Кърджали ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/с. Очакваното количество валежи е 20-30 л/кв.м.

За седем области в Южна и Източна България е обявен жълт код само за силен вятър. Това са областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич, където ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, пулсации до 22-25 м/с.

В 12 области на Северна и Централна България е обявен жълт код за снеговалежи и навявания, придружени от бурен вятър. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

В тези области ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, пулсации до 22-25 м/с. Ще завали дъжд, който през нощта срещу събота ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, ще има условия за навявания и снежни виелици.

Минималните температури в повечето места ще бъдат между 1 и 6градуса, в София около 3градуса.

В Северозападна България валежите ще са от сняг. Източният вятър ще се усили и временно ще е бурен, като вечерта ще отслабне, ще се ориентира от север-североизток и с него ще започне да прониква по-студен въздух.

В Източните Родопи и по долината на Струма и Места вятърът ще е от юг. Максималните температури ще са в широки граници – от около 2° в Северозападна България до 12° в крайните южни райони.

През нощта срещу събота валежи от дъжд ще има вече и в Източна България, като в по-голямата част от Северна България и по високите западни полета ще вали сняг и ще има условия за снежни виелици и навявания.

Над планинитеще бъде облачно в масивите от Западна и Централна България от с валежи от сняг, под около 1400 метра и в Родопите от дъжд и сняг. Вятърът ще е силен и бурен от юг-югоизток, като през нощта срещу събота ще отслабне малко и ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра 4-5градуса, на 2000 метра около 1градуса.

По Черноморието ще бъде предимно облачно със силен и бурен източен вятър. Валежи ще има чак през нощта срещу събота.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?