Оранжев код в 7 области заради жегите

Оранжев код за опасно време е обявен за понеделник – 30 юли, в 7 области на Северна и Южна България заради жегите, съобщиха от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е в сила за областите Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Русенска, Старозагорска, Хасковска и Ямболска.

В 15 области на Югозападна, Северна и Източна България обявеният код заради горещините е жълт. Той е в сила за областите Врачанска, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Кърджалийска, Габровска, Сливенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Добричка, Шуменска, Варненска и Бургаска.

Само в 6 области на Западна и една област в Южна България кодът е зелен – София град, София област, Пернишка, Видинска, Монтанска и Смолянска.

Времето отново ще бъде слънчево и горещо. Над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места след обяд ще превали и прегърми. Вятърът ще бъде слаб, в източните райони до умерен, от север-североизток. Максималните температури ще са между 33° и 38°.

Времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Споделяне

Още от България