Оранжев код за 16 области заради студа

В Кнежа термометърът падна на минус 22 градуса

Оранжев код е обявен в 16 области на Западна и Северна България заради много ниски температури, съобщиха от Националния институт по метрология и хидрология при БАН.

Кодът за арктически студ е в сила за областите Кюстендил, Перник, София град, София област, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, ВеликоТърново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен.

В тези области минималните температури ще бъдат между минус 20 и минус 15 градуса, а максималните температури ще бъдат отрицателни.

Най-ниската температура измерена тази сутрин е в Кнежа – минус 22 градуса. Във Видин и Пазарджик термометрите са отчели минус 18 градуса, а в Кюстендил – минус 17 градуса.

За останалите 12 области в страната е обявен жълт код заради опасно ниските температури.

В Южна България минималните температури ще бъдат между минус 14 и минус 9 градуса. Максималните температури също ще бъдат под нулата.

По Черноморието предупреждението е в сила за по-голямата част от областите Варна, Бургас и Добрич, с изключение на крайбрежието на морето.Във вътрешността на областите минималните температури ще бъдат между минус 9 и минус 14 градуса.

Мразовитото и студено ще остане времето и в неделя, като минималните температури отново ще са в диапазона между минус 15 – минус 20 градуса.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?