Оранжев празник за новия холандски крал

Беатрикс предаде трона на сина си Вилем-Александър

Вилем-Александър стана първият крал на Холандия от 1890 година насам, след като положи клетва във вторник и пое трона, който е лишен от политическа мощ, но все още има силно символично значение за холандците и те приветстваха както новия си монарх, така и абдикиралата в полза на най-големия си син Беатрикс.

 

На церемония в 600-годишната амстердамска църква “Нюве керк“ 46-годишният крал положи клетва, държейки холандската конституция и подчертавайки нуждата от обединение на нацията в момент на икономическа криза.

 

Поемам длъжността в момент, в който много хора в кралството се чувстват уязвими, притеснени за своята работа или здраве и несигурни в своите приходи“, каза Вилем-Александър по време на инаугурацията си, на която присъстваха множество кралски особи, принцове, принцеси и други официални лица.

 

Церемонията уважиха короновани особи и принцове от 18 страни, сред които Швеция, Дания, Белгия, Испания, Япония, престолонаследникът на Великобритания Чарлз и съпругата му Камила, принцът на Монако Албер. Присъстваха и арабски шейхове, принцове и принцеси, както и председателят на Еврокомисията Жозе Барозу и президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

 

Ройтерс отбелязва, че Вилем-Александър е специалист по воден мениджмънт и това е полезно в страна, чиито земи основно са под морското равнище, а съпругата му Максима е бивш инвестиционен банкер от Аржентина и от двамата се очаква да смекчи строгия стил на майка си във времена на лишения и орязване на бюджета.

 

Коронацията на Вилем-Александър бе предшествана от абдикацията на кралица Беатрикс, подписана точно 33 години след като самата тя полага клетва като монарх и в Деня на кралицата – 30 април, когато цялата страна празнува, а Амстердам обикновено се оцветява в оранжево.

 

Така във вторник държавата осъмна с опаковани в оранжево домове, развети флагове, а витрините на магазините бяга украсени с оранжеви кексчета и цветя.

 

Хиляди холандци се взеха почивка, за да видят церемониите по абдикацията на Беатрикс и клетвата на Вилем-Александър.

 

"Днес отварям път на ново поколение", каза 75-годишната Беатрикс на церемония в кралския дворец, спазвайки станалата традиция в последните десетилетия холандските кралици да абдикират в полза на своите наследници.

 

Майката на Беатрикс – кралица Юлиана, се отказа от престола през 1980 година, когато навърши 70 години. Преди това кралица Вилхемина напусна трона през 1948 г. на 69-годишна възраст.

 

Беатрикс изслуша текста на акта за абдикация и го подписа, предавайки короната на своя син Вилем-Александър. Занапред бившата кралица ще носи титлата принцеса Беатрикс. Тя участваше много активно в обществения живот на страната като пребиваването ѝ на престола не мина без трагедии. През 2009 г. осем души загинаха, когато противник на монархията се вряза с автомобил в събралото се множество да приветства парад с участието на Беатрикс. През март 2012 г. пък вторият ѝ син Йохан-Фризо бе затрупан от лавина по време на ски почивка в Австрия и оттогава се намира в кома, припомня ББС.

 

На церемониите присъстваха също трите дъщери на новата кралска двойка. Най-голямата от тях - 9-годишната Катарина-Амалия, стана престолонаследница и бъдеща кралица. Семейството демонстрираше през цялото време топли взаимоотношения.

 

След абдикацията новият холандски монарх и съпругата му излязоха на балкона на кралския дворец и размениха приветствия със събралите се хиляди хора на площад "Дам" в центъра на столицата Амстердам.

 

"Аз съм щастлива и благодарна да ви представя новия крал - крал Вилем-Александър. Без вашите стоплящи сърцето и насърчаващи прояви на внимание, тежестите, които със сигурност са съществували, биха тежали много повече", каза в емоционалното си слово от балкона бившата кралица.

 

Синът ѝ изрази дълбоките си благодарности към нея за 33-годишното ѝ царуване, както и към присъстващите на площада, хората в Холандия и карибските територии на монархията за оказаната му подкрепа и доверие.

 

Стотици хиляди хора се очаква да се съберат на празненствата в Амстердам, а из цялата страна те ще бъдат милиони.

 

Вилем-Александър е първият от новото поколение европейски монарси, чиято средна възраст в момента е 71 години.

 

Още през януари кралица Беатрикс обяви намерението си да се оттегли от престола, изтъквайки, че нейният син е готов да царува и че е време на трона да се качи "ново поколение".

 

Очаква се младият суверен да възприеме не толкова строг стил, като този на майка си. В интервю за държавната телевизия, излъчено две седмици преди интронизацията му, той заяви, че иска да бъде "монарх от ХХІ век", съчетавайки традиция и съвременност, и най-вече няма да допусне да се превърне във "фетишист на протокола".

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Какво цели Борисов с Великото Народно събрание?