Оранжев празник за новия холандски крал

Беатрикс предаде трона на сина си Вилем-Александър

Вилем-Александър стана първият крал на Холандия от 1890 година насам, след като положи клетва във вторник и пое трона, който е лишен от политическа мощ, но все още има силно символично значение за холандците и те приветстваха както новия си монарх, така и абдикиралата в полза на най-големия си син Беатрикс.

 

На церемония в 600-годишната амстердамска църква “Нюве керк“ 46-годишният крал положи клетва, държейки холандската конституция и подчертавайки нуждата от обединение на нацията в момент на икономическа криза.

 

Поемам длъжността в момент, в който много хора в кралството се чувстват уязвими, притеснени за своята работа или здраве и несигурни в своите приходи“, каза Вилем-Александър по време на инаугурацията си, на която присъстваха множество кралски особи, принцове, принцеси и други официални лица.

 

Церемонията уважиха короновани особи и принцове от 18 страни, сред които Швеция, Дания, Белгия, Испания, Япония, престолонаследникът на Великобритания Чарлз и съпругата му Камила, принцът на Монако Албер. Присъстваха и арабски шейхове, принцове и принцеси, както и председателят на Еврокомисията Жозе Барозу и президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

 

Ройтерс отбелязва, че Вилем-Александър е специалист по воден мениджмънт и това е полезно в страна, чиито земи основно са под морското равнище, а съпругата му Максима е бивш инвестиционен банкер от Аржентина и от двамата се очаква да смекчи строгия стил на майка си във времена на лишения и орязване на бюджета.

 

Коронацията на Вилем-Александър бе предшествана от абдикацията на кралица Беатрикс, подписана точно 33 години след като самата тя полага клетва като монарх и в Деня на кралицата – 30 април, когато цялата страна празнува, а Амстердам обикновено се оцветява в оранжево.

 

Така във вторник държавата осъмна с опаковани в оранжево домове, развети флагове, а витрините на магазините бяга украсени с оранжеви кексчета и цветя.

 

Хиляди холандци се взеха почивка, за да видят церемониите по абдикацията на Беатрикс и клетвата на Вилем-Александър.

 

"Днес отварям път на ново поколение", каза 75-годишната Беатрикс на церемония в кралския дворец, спазвайки станалата традиция в последните десетилетия холандските кралици да абдикират в полза на своите наследници.

 

Майката на Беатрикс – кралица Юлиана, се отказа от престола през 1980 година, когато навърши 70 години. Преди това кралица Вилхемина напусна трона през 1948 г. на 69-годишна възраст.

 

Беатрикс изслуша текста на акта за абдикация и го подписа, предавайки короната на своя син Вилем-Александър. Занапред бившата кралица ще носи титлата принцеса Беатрикс. Тя участваше много активно в обществения живот на страната като пребиваването ѝ на престола не мина без трагедии. През 2009 г. осем души загинаха, когато противник на монархията се вряза с автомобил в събралото се множество да приветства парад с участието на Беатрикс. През март 2012 г. пък вторият ѝ син Йохан-Фризо бе затрупан от лавина по време на ски почивка в Австрия и оттогава се намира в кома, припомня ББС.

 

На церемониите присъстваха също трите дъщери на новата кралска двойка. Най-голямата от тях - 9-годишната Катарина-Амалия, стана престолонаследница и бъдеща кралица. Семейството демонстрираше през цялото време топли взаимоотношения.

 

След абдикацията новият холандски монарх и съпругата му излязоха на балкона на кралския дворец и размениха приветствия със събралите се хиляди хора на площад "Дам" в центъра на столицата Амстердам.

 

"Аз съм щастлива и благодарна да ви представя новия крал - крал Вилем-Александър. Без вашите стоплящи сърцето и насърчаващи прояви на внимание, тежестите, които със сигурност са съществували, биха тежали много повече", каза в емоционалното си слово от балкона бившата кралица.

 

Синът ѝ изрази дълбоките си благодарности към нея за 33-годишното ѝ царуване, както и към присъстващите на площада, хората в Холандия и карибските територии на монархията за оказаната му подкрепа и доверие.

 

Стотици хиляди хора се очаква да се съберат на празненствата в Амстердам, а из цялата страна те ще бъдат милиони.

 

Вилем-Александър е първият от новото поколение европейски монарси, чиято средна възраст в момента е 71 години.

 

Още през януари кралица Беатрикс обяви намерението си да се оттегли от престола, изтъквайки, че нейният син е готов да царува и че е време на трона да се качи "ново поколение".

 

Очаква се младият суверен да възприеме не толкова строг стил, като този на майка си. В интервю за държавната телевизия, излъчено две седмици преди интронизацията му, той заяви, че иска да бъде "монарх от ХХІ век", съчетавайки традиция и съвременност, и най-вече няма да допусне да се превърне във "фетишист на протокола".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?