Оранжевият блок в Украйна на ръба на изборна победа

Оранжевият блок в Украйна на ръба на изборна победа

Партиите на Оранжевата революция в Украйна решиха в сряда, че са събрали достатъчно гласове на парламентарните избори, за да формират правителство, съобщи ББС. Малко преди обявяването на окончателните резултати от преброяването, коалицията между партиите на Юлия Тимошенко и президента Виктор Юшченко все още има малка преднина пред конкурентната формация на премиера Виктор Янукович.

Той от своя страна вече се обяви за победител на вота, тъй като ще има най-голямата самостоятелна група в украинската Рада. Ден по-рано Юшченко призова за започване на преговори за създаване на коалиция между Тимошенко и Янукович.

Премиерът приветства думите на президента, но Тимошенко много бързо отхвърли всякаква възможност за подобни разговори. Малко преди това Юшченко настоя за разследване на забавянията при преброяването на гласовете в някои райони на страната.

Въпреки това наблюдателите на вота от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заявиха, че в най-общи линии парламентарните избори са били проведени по международните стандарти.

При измерена избирателната активност от 60 процента, Партията на регионите на Янукович печели 34.31 процента. Той се ползва с подкрепата на комунистическата партия, с което общо може да разчита на 40 процента от парламентарните места.

Блокът на Юлия Тимошенко (БЮТ) успя да събере 30.8 процента, докато коалиционните ѝ партньори –  "Наша Украйна" на Юшченко и "Народна самоотбрана", взеха 14.2 процента. Това дава на партньорите от време на Оранжевата революция общо 45 процента. Ако те успеят да си осигурят и подкрепата на Блока на Литвин, ще се стигне до коалиция, която ще има 49 процента от парламентарните места.

Партията на социалистите, които има в момента 2.86 процента, най-вероятно няма да прескочи бариерата от 3 процента и няма да попадне в Радата.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?