Оръжейните инспектори се съмняват в Ирак, но искат още време

Багдад може би все още притежава оръжия за масово унищожение и не е приел истински разоръжаването, което се изисква от него, заяви главният оръжеен инспектор Ханс Бликс. Днес той и генералният директор на МААЕ Ел Барадеи представиха своя решителен доклад пред Съвета за сигурност на ООН.

Ханс Бликс разкритикува Ирак в няколко пункта, съобщи Би Би Си: Багдад сътрудничи резервирано на оръжейните инспектори; Ирак може би все още притежава запаси от антракс; не са декларирани над 300 ракетни двигатели; декларацията на Ирак от миналия месец не съдържа никакви нови данни.

Ел Барадеи поиска удължаване на инспекциите

Генералният директор на МААЕ Ел Барадеи поиска от Съвета за сигурност на ООН да удължи инспекциите на МААЕ в Ирак с няколко месеца. МААЕ няма все още доказателства, че Ирак може да е възобновил ядрената си оръжейна програма, каза Ел Барадеи в доклада си пред 15-те страни -членки на Съвета за сигурност на ООН.

Опитът на Ирак да закупи алуминиеви тръби, които могат да бъдат използвани в ядрената промишленост представлява нарушение на резолюция 687 на Съвета за сигурност, посочи Ел Барадеи.

Освен това Ирак не е предоставил достатъчна информация за опита му да закупи уран, за който е бил обвинен, както и относно ядрените програми, които Багдад е разработвал до 1991 г.

Откритите въпроси

В иракската оръжейна декларация липсват данни за 6500 химически бойни глави, съобщи ръководителят на оръжейните инспектори на ООН Ханс Бликс. Той посочи, че Ирак все още не е дал доказателства, че е унищожил запасите си от антракс.

По време на инспекциите в Ирак не е установена никаква забранена ядрена активност. Според Бликс обаче Ирак все още трябва да изясни редица въпроси, свързани с ядрената му оръжейна програма преди 1991г.

Според Бликс три въпроса още остават отговор. Първо, колко незаконни военни материали може да са останали недекларирани и неизползвани от преди войната в Персийския залив и евентуално след това; второ, дали има незаконно придобити или произведени военни материали и какви са те, ако ги има, и, трето, как светът може да предотврати производството или придобиването в бъдеще на оръжия за масово унищожение.

Иракчаните не са отговорили достатъчно изчерпателно на въпросите за запасите си от нервнопаралитичния газ Ви Екс, който се предполага, че е бил на въоръжение в Ирак в навечерието на войната в Персийския залив, каза Бликс. Багдад не е предоставил "убедителни доказателства", че едностранно е унищожил запасите си от антракс. Освен това според Ройтерс става въпрос за 2 тона хранителна среда за отглеждане на бактериите на антракса. Има признаци, че Ирак може би притежава по-големи количества биологически оръжия от тези, за които е съобщил на инспекторите.

По въпроса за ракетите и биотехнологиите декларацията на иракските власти съдържа доста нов материал и сведения за периода след 1998 г., каза Бликс и оцени като добър този факт.

Той допълни обаче, че през последните две години Ирак е внесъл незаконно 300 двигателя за ракетите Ал Самуд-2 и други военни материали.

Бликс заяви, че ще поиска от иракчаните да спрат изпитанията на две от своите ракети, докато инспекторите установят какъв е техният обсег и какви са характеристиките им.

"Изглежда, че дори и днес Ирак не е приел истински разоръжаването, което се изисква от него", каза още в началото на изказването си той. Не е достатъчно иракчаните да "отворят вратите" пред инспекторите, подчерта Бликс. Според него досегашният опит на инспекторите показва, че Ирак по принцип е решил да съдейства на проверките, преди всичко да предоставя достъп до своите обекти. Необходимо е обаче да бъде взето подобно решение за сътрудничество и по по-съществените въпроси, за да бъде изпълнена задачата за разоръжаване и мониторингът да бъде поставен на стабилна основа.

Бликс не поиска изрично още време за инспекции, но даде да се разбере, че неговите експерти тепърва са навлезли в нещата. Той отбеляза, че тази седмица във Виена е започнал нов курс за обучение на инспектори. Според Бликс инспекторите планират да отворят втори свой полеви център, за да улеснят работата си.

САЩ: Половинчатият отговор е отрицателен отговор

Постоянният представител на САЩ в Обединените нации Джон Негропонте заяви днес, че от това, което е чул от доклада на оръжейните инспектори "няма никаква надежда, че Ирак ще се разоръжи".

Малко преди началото на заседанието на Съвета за сигурност Белият дом обяви, че очаква доказателства за пълно иракско сътрудничество на резолюцията на ООН.

Ако отговорът е отчасти положителен, това означава, че е отрицателен, заяви говорителят Ари Флайшър.

Очаква се, че позицията на САЩ ще бъде обявена утре от президента Буш в годишното му обръщение към нацията за положението в страната. Експертите считат в тази връзка, че отсъствието на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл от представянето на доклада не е случайно.

Сами по себе си инспекциите не могат да постигнат разоръжаване,"когато страната има активно действаща програма за отказ и измама, както е в случая с Ирак", изтъкна Негропонте. Съединените щати са стигнали до извода, че в страната има цял държавен апарат, чиято единствена цел е да пречи на инспекциите, добави Негропонте, цитиран от АП.

ЕС настоя за удължаване на инспекциите

По-рано днес външните министри от Европейския съюз се обединиха около становището, че трябва да бъде дадено повече време за оръжейните инспекции.

След представянето на докладите на Бликс и Ел Барадеи, те заедно с15-те страни- членки продължават консултации при закрити врати. Утрешният ден е посветен на консултации на постоянните представители с техните правителства, а в сряда консултациите в Съвета ще продължат, посочва агенцията.

Британският посланик в ООН заяви днес, че обсъждането на иракското разоръжаване, започнало тази седмица в Съвета за сигурност, няма да е последно, и призова Багдад да съдейства в пълна степен на инспекторите. Той припомни, че за 14 февруари инспекторите са запланували още едно актуализиране на отчета за своята работа.

Германският канцлер Герхард Шрьодер очаква Съветът за сигурност на ООН да даде на оръжейните инспектори в Ирак още време, за да свършат своята работа.

"Според нас е правилно онова, което вероятно ще бъде обсъдено и решено днес, а именно, че инспекторите ще получат още време за работата си", заяви Шрьодер пред журналисти в Берлин.

Шрьодер вече е заявявал, че Германия няма да гласува за война, в случай че се стигне до приемане на нова резолюция за Ирак, припомня Ройтерс.

В момента няма нужда да се приемат нови резолюции за Ирак, заяви руският заместник-министър на външните работи Юрий Федотов, коментирайки доклада на ръководителя на оръжейните инспектори Ханс Бликс.

Русия смята, че оръжейните инспекции в Ирак трябва да продължат в съответствие с досегашните решения на Съвета за сигурност, подчерта той пред ИТАР-ТАСС. Само така "ще могат да се изяснят неяснотите в миналите програми на Ирак, свързани с разработването на оръжия за масово унищожение", уточни Федотов.

Този отчет не е последно обобщение на работата на инспекторите, подчерта Федотов. Целта на представените данни е да се направят само "предварителни изводи" за работата и да се очертаят основните ориентири за в бъдеще, заяви руският заместник-външен министър.

В същото време постоянният представител на Ирак в ООН потвърди позицията на Багдад, че неговата страна сътрудничи на оръжейните инспектори на ООН.

"Ирак демонстрира искрена воля за изясняване на всеки въпрос. Ние правим всичко. Ние сътрудничим във всички области, за да може инспекциите да приключат възможно най-скоро", подчерта Мохамед Ал Дури на пресконференция след представянето на докладите за инспекциите от Ханс Бликс и Мохамед ел Барадеи, предаде АФП.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?