Оръжейници от Търговище протестират втори ден за неизплатени заплати

Втори ден работници от военно-ремонтния завод на "Терем" в Търговище протестират заради неизплатени заплати за близо 1,5 млн.лв.

Вчера 500 души от търговищкия клон обявиха гражданско неподчинение и блокираха изхода на града по пътя за Попово. Днес работниците протестираха в двора на завода, а следобед блокираха сградата на областната управа в Търговище.

По думи на оръжейници изпълнителният директор на "Терем" Търговище инж. Людмил Лазаров заявил на обяд, че в сметките на фирмата са постъпили парични преводи и днес или утре те ще бъдат раздадени. До тази вечер обаче никой не бил получил обещаните аванси от по 110 лева за месец април.

Кметът на града Красимир Мирев се срещна с група работници, излъчени от протестиращите. Пред тях той е обещал да поиска в четвъртък среща с военния министър Николай Свинаров за решаването на проблема, съобщиха участници в срещата. Оръжейниците настояха още изпълнителният директор на фирма "Терем" Петър Казанджиев и заместник-министърът на отбраната Соня Янкулова да дойдат при тях и да гарантират изплащането на неполучаваните с години заплати.

След скандала с незаконния износ на редуктори от "Терем" - Търговище, министърът на отбраната Николай Свинаров обяви, че ще иска от фирмата - посредник "Родеос инвестмънт" и търговеца - "Полдис" 1 млн. долара, защото работниците от завода си свършили работа. До този момент обаче такъв иск не е бил завеждан.

Преди около месец министърът на отбраната обяви, че ще смени трима от петимата членове на управителния съвет на "Терем"АД, сред които и изпълнителния директор Казанджиев заради несправянето им с поетите социални ангажименти към работниците и с изработването на бизнесплан за предприятието. Рокадите още не са направени.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?