Оръжейният пазар в САЩ процъфтява след всяко масово убийство

Инцидентът в Орландо, сн. БГНЕС
Опасенията, че властите може да затегнат гайките, парадоксално поддържаха разцвета на търговията с огнестрелни оръжия в САЩ през управлението на Обама; продажбите се вдигаха след всяко масово убийство, при все че индустрията трудно печели нови клиенти.
 
Ден след касапницата в Орландо инвеститорите пак заложиха на оживление в сектора, изстрелвайки нагоре книжата на две значими американски оръжейни фирми - "Смит енд Уесън" и "Стърм, Ругър енд къмпани", които скочиха съответно с 6,87 и 8,50 процента в понеделник на Уолстрийт.
 
Сценарий, който се бе разиграл неведнъж през последните години.
 
От своя страна ФБР официално регистрира рекорден брой проверки за чисто съдебно минало, предвидени при някои покупки на оръжия, през седмиците след клането в училище в Нютаун, където през декември 2012 г. загинаха 26 души, и след скорошната стрелба миналия декември в Сан Бернардино, приключила с 14 убити.
 
"Този бранш и неговите лобита използват майсторски страховете на част от хората, че ще им вземат оръжията", коментира за АФП Джош Шугарман от сдружението "Център по политиката на насилие", което се бори за засилен контрол върху огнестрелните оръжия.
 
Тези опасения всъщност се проявяваха с пълна сила през осемгодишното управление на Барак Обама, чиито пориви да регулира сектора водеха до опашки пред оръжейните магазини и качиха производството.
Над 9 милиона пушки и други леки оръжия са произведени по официални данни в САЩ през 2014 г. срещу едва 5,5 милиона през 2009 г., първата от мандата на Обама.
Годината на преизбирането му - 2012-а, дори се запомни с рекорден скок в сектора с увеличение на оборота от 18,8 на сто по изчисления на центъра IBISWorld. "Мнозина потребители се запитаха дали в бъдеще няма да е по-трудно да си купят оръжие", пишат експертите.
 
Впоследствие тази динамика изобщо не се промени. Ако включим тук мунициите и военните продажби, оборотът в сектора се вдигаше средно с 6,5 на сто всяка година от 2011 г. и според IBISWorld се очаква тази година да стигне 15,8 милиарда долара с печалба от 1,2 милиарда.
 
А по данни на едно от основните оръжейни лобита - Националния фонд по стрелкови спорт, прякото и косвеното "икономическо влияние" на тази индустрия възлиза на 49,3 милиарда долара годишно. 
 
"Демографски упадък"
 
Но въпреки своя напредък и медийно присъствие браншът е само капчица в общия обем от 5200 милиарда долара годишни продажби на дребно в Съединените щати. 
 
Главно заради едно предизвикателство, далеч по-опасно от твърде мъглявите перспективи за регулиране - демографията. 
 
"Сред производителите и любителите на огнестрелни оръжия се шири екзистенциален страх, защото основната таргетна група за тях - белите мъже на средна възраст, все повече намаляват в САЩ", отбелязва пред АФП Робърт Спицър, автор на пет книги по темата, сред които "Оръжията в Америка" (Guns Across America). 
 
През 2010 г. белите американци вече са били едва 72,4 процента от населението на САЩ при 89.5 процента през 1950 г.
 
Поради тези коренни промени "просто се губи интересът към това да притежаваш оръжие", твърди Спицър.
 
В резултат на което през 2014 г. малко под една трета от домакинствата в САЩ декларират едно или повече огнестрелни оръжия срещу близо 50 на сто през 1980 г., сочи доклад на Чикагския университет.
 
Броят оръжия у населението все още е внушителен - между 270 и 310 милиона, кажи-речи колкото са и хората в САЩ, но по-скоро защото някои са натрупали много, а не поради новоизбухнала страст.
 
Производителите са наясно с нещата. "Признавайки, че "традиционният пазар от заможни бели мъже и ловци" е ограничен, индустрията насочва дейни маркетингови тактики към испаноезичните, жените и младежта", обяснява за АФП Юрген Брауър, преподавател по икономика и автор на обстоен труд за оръжейния бранш.
 
Трудно е да се разбере има ли резултат. Едва шепа компании производителки се котират на борсата и съответно са донякъде прозрачни, а обемът на продажбите очертава само общи разлики между основните категории оръжия.
 
"В сравнение с оръжейната промишленост (бившето съветско) Политбюро е образец на прозрачност", иронизира Шугарман.
 
Помолено от АФП за коментар, прооръжейното лоби от Националната оръжейна асоциация не реагира, а Националният фонд по стрелкови спорт заяви, че не дава отговор на "чуждестранни медии". 
 
По БТА.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?