Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Оръжейният търговец "Кинтекс" с ръст от 100% на договорите си през 2016 г.

Финансовите му отчети обаче говорят за намаляващи обороти и ръст на заплатите до 3600 лв.

1 коментар
Министърът на икономиката Божидар Лукарски

"Кинтекс" е повишила със 100% подписаните договори през 2016 г. спрямо предходната година. Това е казал министърът на икономиката Божидар Лукарски на церемония по повод на 50-ата годишнина от основаването на държавната компания, съобщи Министерството на икономиката.

През 2015 г. предприятието е осигурило поръчки на българските производители на военна продукция в размер на 60 млн. лв., което е с 14% повече от предходната година, е заявил изпълнителният директор на дружеството Иван Досков.

"За 50 години от създаването си "Кинтекс" се утвърди като конкурентоспособно търговско предприятие на един динамично развиващ се пазар, какъвто е този на отбранителната индустрия. Дружеството затвърди позициите си на лидер и установи традиции на пазарите на специална продукция", е посочил министър Лукарски.

Той е напомнил, че в средата на тази година дружеството е включено в забранителния списък за приватизация, което гарантира, че "Кинтекс" ще бъде запазено като държавно търговско предприятие, защото играе важна роля за развитие на пазарните позиции на българския военнопромишлен комплекс.

Публикуваните финансови отчети на дружеството обаче говорят за влошаване на приходите му и печалбата. Проблемите на "Кинтекс" са свързани с блокираните 12.5 млн. лв. в КТБ. Дружеството е отписало вече 9.5 млн. лв. от тях. Доставката на некачествена продукция и закъснели срокове от частното предприятие "Аркус" в Лясковец за Министерството на отбраната на Индия му струват неустойка от около 2 млн. лв. за 2015 г.

Натиск върху оборотите на държавния оръжеен търговец оказва и конкуренцията на частните търговци "Аполо Инженеринг" и "Армитранс". Отделно много български оръжейни производители вече сами се представляват на международните пазари. Това става ясно от финансовите отчетите на "Кинтекс" за 2015 г. и за първите две тримесечие на тази година.

Падащи обороти и намаляваща печалба

"Кинтекс" е изнесъл специална продукция – оръжия и резервни части за над 46.5 млн. долара през 2015 г. при близо 59 млн. долара за 2014 г., ставя ясно от финансовите отчети на дружеството, публикувани в Търговския регистър.

От началото на 2016 г. тенденцията за спад на приходите му продължава, като за първото тримесечие е 11.4% на годишна база, а през второто намалява до 4%.

Очакванията са трендът да се обърне през втората половина на годината, ако се вземат предвид нарасналите аванси на "Кинтекс" към местни производители.

Заради намаляващите обороти печалбата на компанията намалява от 5.46 млн. лв. през 2014 г. на 599 хил. лв. през 2015 г.

Тенденцията продължава и през тази година като на полугодието печалбата му се свива на 4 млн. лв., което е спад с 11% спрямо същия период година по-рано.

Трудности за "Кинтекс" и заеми за 75 млн. лв.

През миналата година "Кинтекс" е работило при "значителни финансови затруднения", заради блокираните средства по открити в полза на чужди клиенти банкови гаранции в КТБ, става ясно от отчета му. Това е наложило частично обезценяване на вземанията от банката в размер на 9.55 млн. лв. и преоткриването на банкови гаранции чрез други банки.

Наложило се е теглене на пет нови заеми в различна валута на обща стойност около 75 млн. лв. Държавната Българска банка за развитие е отпуснала два кредита на дружеството за 5 млн. долара и за 5 млн. евро, а ДСК е дала заем от 12 млн. евро.

"Кинтекс" са получили и заем от 7 млн. лв. от "Варна запад индустриална зона", която също е под шапката на икономическото министерство.

Дружеството е получило кредит и от "Държавната консолидационна компания" (ДКК) от 2.5 млн. лв. през 2015 г., а през юли тази година беше апортирано в ДКК.

"Авионамс" най-вероятно ще произвежда части за износ за ВВС на Индия

Пак през юли чрез заем от ББР "Държавната консолидационна компания" взе и приватизирания преди години авиоремонтен завод "Авионамс". Най-вероятно той ще достави оборудването за нуждите на Военновъздушните сили на Индия, тъй като "Кинтекс" има подписани четири договора за това през тази година.

Индия е една от основните страни, с които търгува "Кинтекс". Износът ѝ възлиза на близо 31 млн. долара за 2015 г. за индийския пазар на специална продукция. Част от нея е произведена от военния завод в Люсковец" - "Аркус" АД. Министерството на отбраната на Индия обаче е открило дефекти на доставената продукция, която през тази година е била подменена. Заради забавени срокове на доставката обаче е инкасирана неустойка от 1.32 млн. лв. и са начислени разходи по провизии за 657 хил. лв. за оставащото закъснение по договора, е посочено във финансовия отчет на "Кинтекс" за 2015 г.

За първите шест месеца на 2016 г. изнесената специална продукция за Индия от "Кинтекс" възлиза на 7 млн. долара.

Алжир и Етиопия са другите основни страни, за които изнася "Кинтекс". За Алжир износът възлиза на 14.53 млн. долара за 2015 г. За тази година в изпълнение са договори за 60 млн. евро и 15 млн. долара, е посочено в отчета. На полугодието е изнесена продукция за 12 млн. евро.

За Етиопия са изнесени оръжия за 1.25 млн. долара през миналата година.

През 2015 г. ефективността на осъществения износ е 12.17%. Над 97% от изнесената специална продукция от "Кинтекс" е произведена в български заводи. Относителния дял на въоръжението и боеприпасите от общия обем на износа е 93%, останалото е износ на резервни части.

"Кинтекс" продава оръжия, боеприпаси и части произведени в българските заводи "Дунарит" в Русе и "Аркус" в Лясковец, както и на украинското предприятие "Укрспецексперт" и полското "ВМП", става ясно още от отчета на дружеството.

Държавната компания участва активно на изложения в търсене на новия партньори в Далечния Изток и африканските страни.

Средната заплата в "Кинтекс" достига 3600 лв. , 3-ма от директорския борд въртят и частен бизнес

Работещите в "Кинтекс" са били 58 души, като разходите за тях – заплати плюс осигуровки и допълнително социално подпомагане възлизат общо на 2.5 млн. лв. за 2015 г.

Това означава, че средно издръжката на един работник е излизала близо 3600 лв.

В същото време на 5-членния съвет на директорите са изплатени 98 156 лв. общо през 2015 г., което прави по 1635 лв. на месец.

След текучеството на кадри през 2015 г., когато са направени четири смени в директорския борд, през тази година не е имало промяна.

Така в Съвета на директорите влизат Елинка Петрова Николова, Вельо Цветанов Велчев, Иван Тодоров Зангочев, Иван Антимов Маринов и Иван Ангелов Досков, който е изпълнителен директор.

Трима от пет членния директорски борд успоредно с държавната работа развиват и частен бизнес. Изпълнителният директор Иван Досков е съдружник в "ЗВД СЕТ" ООД, Вельо Велчев е в съвета на директорите на "ВМТ Орбита", а Иван Зангочев е в управлението на "Живан" ЕООД, "Мизан" ООД и "Ай Би Ди Солюшънс" ООД. Тези дружества обаче не извършва конкурентна дейност с тази на "Кинтекс" и по тази причина няма проблем, става ясно от финансовия отчет на дружеството.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. BLM
    #1

    Стана навик на Лукарски да прави изказвания, които се разминават с действителността.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.