Оръжейният търговец Петър Манджуков предложен за почетен гражданин на Пловдив

Петър Манджуков

Бизнесменът и оръжеен търговец, свързван през годините с левицата Петър Манджуков да стане почетен гражданин на Пловдив като благодарност за редицата негови дарения на града. Това предложение направи кметът Иван Тотев (ГЕРБ) минути преди подписването на договора, с който милионерът предостави на общината система за видеонаблюдение, изградена в Стария град. Това предаде в. "Марица".

Дарението е за 200 000 лева и включва и осветление на 70 пешеходни пътеки. Според Тотев това е най-големият дарител на Пловдив в съвременната история на града.

Титлата "почетен гражданин" трябва да бъде гласувана на някое от следващите заседания на Общинския съвет.

Петър Манджуков вече получи спорния църковен сан архонт преди няколко месеца по време на откриването на новия храм в Тракия "Свето Преображение Господне". Църквата бе изградена с около 1 млн. лева, дарени от бизнесмена, който е родом от Пловдив.

Запитан от журналисти защо прави тази крупна благотворителност и дали така не си купува "опрощение", бизнесменът отговори, цитиран от сайта "Пловдив онлайн":

"Всичко което правим днес, е финал на една спонтанна идея, родила се при мен миналата година, когато си мислех как да отпразнувам 70-годишния си юбилей на 2 юни. Дай, Боже, всекиму да прави отпред числа и отзад нули, колкото Господ рекъл.

Съвсем естествено реших юбилеят ми да е свързан с родният ми град и произход. Аз съм роден тук и по майчина линия съм трето поколение пловдивчанин.

Живял съм в квартал Кючук Париж, после на ул. Преспа. След това баща ми го преместиха в Сопот и там съм завършил гимназия.

Казвам всичко това, защото моите първи снимки с родителите ми, баба ми и сестра ми, която почина, за съжаление, са как ме държат за ръка пред Градската градина на Пловдив. Тогава това бе едно място с красиви поддържани цветя и езеро, където се разхождахме.

С годините човек усеща много по-дълбоко корените си и това, което го свързва с родното му място. Затова решението ми бе да направя дарение.

През целия си живот съм живял скромно - нямам големи инвестиции в мои капризи.

Повече от 10 г. датира общуването ми с митрополит Николай и заедно сме изградили храма "Свети Петър и Павел" в Софийската епархия.

Когато обсъждахме какво е нужно на Пловдив, стана дума за църквата в Тракия. Благодарение на Общинския съвет много бързо бе определено място за храма и рекордно бързо го построихме – за 1 година, което бе постижение на строителното темпо.

Щастлив съм от това, защото виждам как хората в Тракия приеха този дар - това е квартал с 80 000 жители.

Общуването покрай храма ми даде възможност за опозная новия екип на община Пловдив - кмета Иван Тотев и заместниците му. Трябва да ви кажа, че въпреки че в публичното пространство много ме свързват с лява политическа сила, това е една журналистическа инерция заради това, че бях издател на "Дума".

Когато човек прави дарение на моите години, трябва да бъде убеден, че то няма да бъде използвано за други неща.

Аз съм много особен характер и ако бях усетил подобно нещо, щях да се коригирам и да направя дарението другаде, защото има и други райони и градове с които съм свързан.

Искам да благодаря на управленския екип на Пловдив, че експедитивно и чисто прие моето желание - никакви други подбуди за него не е имало - нито да приватизирам нещо, нито да участвам в обществена поръчка. Казвам го, за да пресека всякакви манипулации.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?