Оръжейният търговец Виктор Бут получи 25 години затвор

Прочутият руски оръжеен търговец Виктор Бут бе осъден на 25 години затвор в САЩ, съобщиха световните агенции. Освен това 45-годишният Бут трябва да плати глоба от 15 милиона долара.

Тази присъда бе издадена, след като "Търговецът на смърт", както е известен бившият офицер от съветските военновъздушни сили, бе признат за виновен по всички обвинения срещу него, включително в тероризъм.

Виктор Бут бе арестуван в Тайланд през 2008 г. по искане на американските власти и впоследствие екстрадиран в Съединените щати.

Според американската прокуратура, той е бил готов да продаде оръжия на стойност до 20 милиона долара на американски агенти под прикритие, представили се за бунтовници от лявата колумбийска партизанска групировка ФАРК.

Договорената пратка включвала ракети земя-въздух, които, според прокурорите, щели да бъдат използвани за сваляне на американски военни хеликоптери.

От руското външно министерство заявиха, че Москва активно ще съдейства на адвокатите на Бут при обжалването.

"Русия не възнамерява да отмъщава на САЩ, а само иска да помогне на своя гражданин", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Лавров Бут е бил абсолютно незаслужено осъден.

Виктор Бут е прототип на героя на Никълъс Кейдж (Юрий Орлов) във филма "Цар на войната" от 2005 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят