Оръжейният трафикант Виктор Бут бе екстрадиран от Тайланд за САЩ

Оръжейният трафикант Виктор Бут бе екстрадиран от Тайланд за САЩ

Самолет с предполагаемия руски трафикант на оръжия Виктор Бут на борда е на път от Тайланд за Съединените щати, предадоха информационните агенции във вторник. Бут отпътува "с малък чартърен полет", заяви служител на летището в Банкок, цитиран от Ройтерс.

Началикът на криминалната полиция в тайландската столица уточни пред Франс прес, че е съпроводил лично бившия офицер от съветските военновъздушни сили до американски реактивен самолет. Виктор Бут е охраняван от шестима американски агенти.

"Тайландското правителство одобри екстрадицията на Бут. Той ще бъде екстрадиран веднага щом Съединените щати бъдат готови", съобщи по-рано във вторник премиерът Абхисит Веджаджива.

43-годишният бивш офицер от съветските ВВС бе задържан в Банкок през март 2008 г. след среща с агенти на американското разузнаване, представили се за бунтовници от колумбийската лява партизанска групировка "Революционни въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК).

Срещу "търговеца на смърт", както е прозвището на Виктор Бут, в Съединените щати са повдигнати обвинения в трафик на оръжия за диктатори и конфликтни зони в Африка, Близкия изток и Южна Америка. Бут може да бъде осъден на доживотен затвор в САЩ.

Случаят с бившия съветски офицер вече предизвика дипломатическа конфликт между Съединените щати и Русия. Сега руското министерство на външните работи определи решението на Тайланд да екстрадира Бут като незаконно, лишено от рационално обяснение и  резултат от безпрецедентен натиск от страна на Вашингтон.

"Няма никакво съмнение, че незаконното екстрадиране на Виктор Бут е следствие от безпрецедентен политически натиск, упражняван от САЩ върху правителството и правосъдието на Тайланд", се казва в изявление на руското външно министерство.

"От юридическа гледна точка случващото е лишено от рационално обяснение и аргументация", се посочва още в изявлението.

Екстрадицията на предполагаемия руски оръжеен трафикант ВикторБут в САЩ е "крайна несправедливост" и Русия "ще продължи да го подкрепя с всички средства". Това пък заяви в Найроби руският външен министър Сергей Лавров. Той започна във вторник обиколка в Африка с посещение в Кения - първото на руски външен министър в историята на двустранните отношения.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?