Оръжейният завод “Арсенал” съкращава над 900 работници

Три месеца след пълната приватизация на оръжейният завод “Арсенал” в Казанлък над 900 работници ще бъдат освободени. Това стана ясно след среща между мениджърите и представители на общината.

Съкращенията са заради намаления обем работа и поръчки за страни, които не са в списъка на ембарговите държави, заяви инж. Николай Ибушев, изпълнителен директор на "Арсенал”, цитиран от БНР. Той е мажоритарен собственик на завода.

 

“Няма сензация, нито драма”, каза Ибушев. Той обясни, че от 6600 работници в завода - 234 ще бъдат съкратени, 90 - пенсионирани, а на други 630 временните договори няма да бъдат подновени, защото са били наети за определени поръчки, които са приключили. Временно заетите започват да напускат от 13 февруари, а съкращенията са от 1 март.

 

До средата на февруари около една трета от състава ще бъде зает при намалено работно време. Всички съкращения са били съгласувани със синдикатите, каза Ибушев.

 

На въпрос дали ако държавата не беше продала миноритарния си пакет от 36% акции между двата тура на местните избори, съкращенията щяха да са същите, Ибушев отговори, че между собствеността и заетостта няма нищо общо.

 

Остатъчният държавен дял беше купен от мажоритарния собственик “Арсенал 2000” за 15.1 млн. лв. в края на октомври 2011 г.

 

В “Арсенал” не изпълняват от 15 години държавни поръчки. Pаботи се по конкретни договори със страни, които не са в забранителния списък за търговия с оръжие, каза Ибушев.

 

Във военните заводи се е състояла среща между мениджърски състав, кмета на Казанлък Галина Стоянова, областния управител Недялко Недялков и представители на Регионалната служба по заетостта и Бюрото по труда, на която са обсъдени възможностите за съкратените работници да участват в различни програми за заетост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?