Оръжията за атентатите в Париж са били доставени от Белгия

Някои от оръжията, използвани в двата атентата в Париж миналата седмица, са били доставени от Белгия, съобщават местните медии, като се позовават на "много добър източник", предаде БТА от Брюксел.

Засега не се уточнява дали става дума за автомати, гранати или гранатомети. Единствената съвсем сигурна информация е, че пушката "Скорпио", използвана при нападението срещу еврейския магазин във френската столица, е била доставена от Брюксел.

Белгийските медии съобщават, че до края на седмицата федералното правителство ще обсъди въвеждането на допълнителни мерки за борба с тероризма. Сред тях са разширяването на обхвата на телефонното подслушване и ускоряването на процедурите за предприемането на контрол над нечий номер. Друга идея е налагането на административен запор върху имуществото на заминали за сражения в чужбина джихадисти, както и бързото отнемане на белгийското им гражданство.

Предвижда се разширяване на тълкуването на понятието "тероризъм" и то ще обхваща също следенето или предоставянето на данни с цел извършването на терористично действие, както и призивите за извършване на терористично нападение или вербовката на терористи.

По искане на разузнавателната общност законът ще бъде допълнен така, че да бъде улеснено проследяването на дейността на заподозрените онлайн, тъй като терористите и техните съучастници почти не използват телефоните, а разчитат най-вече на интернет.

Споделяне

Още от Европа