Орбан благодари на всички подкрепили го евродепутати, включително българските

Орбан благодари на всички подкрепили го евродепутати,  включително българските

Унгарският премиер Виктор Орбан е пратил писма до всички евродепутати, гласували срещу санкциите за Унгария, които наложи Европейският парламент на 12 септември.

Тогава Европарламентът препоръча тежко наказание за страна членка, заради погазване на основните ценностите, на които е основан Европейският съюз. Резолюцията бе предложена от депутатката от "Зелените" Джудит Саргентини и с нея започва процедура, която може да лиши Унгария от право на глас в Съвета на ЕС. Документът беше подкрепен с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържал се".

От 17-те български евродепутати "за" резолюцията гласуваха само пет - Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк и Искра Михайлова от ДПС, Сергей Станишев от БСП и Светослав Малинов от ДСБ.

Неджми Али (ДПС), Петър Курумбашев и Георги Пирински (БСП) не участваха в гласуването, а Ева Майдел (ГЕРБ) се въздържа.

Останалите осем - Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев от ГЕРБ, Николай Бареков от "Бъглария без цензура", Ангел Джамбазки от ВМРО, Момчил Неков от БСП подкрепиха Орбан. Те са получили персонални благодарствени писма от него за подкрепата си.

Първи за писмото съобщи Николай Бареков от Европейските консерватори и реформисти. "Ето това писмо получих онзи ден от унгарския премиер Виктор Орбан в офиса ми в Брюксел. Гордея се, че третият ми син се казва Виктор", написа Бареков във "Фейсбук", а по-късно беше пуснато и официално съобщение от пресцентъра на новата формация "Презареди България".

След това за персоналните писма от унгарския премиер се похвалиха и евродепутатите Асим Адемов (ГЕРБ) и Ангел Джамбазки (ВМРО).

Ето и текста на писмото на Орбан до подкрепилите го евродепутати:

"Бих искал да изкажа своята благодарност за подкрепата Ви по време на гласуването на доклада относно ситуацията в Унгария, проведен в Европейския парламент на 12 септември.

Вярвам, че докладът е присъда срещу Унгария и унгарския народ. Не само се основава на политически спекулации и фактически грешки, но прилага и двойни стандарти и като такъв подкопава доверието и почтеността на Европейския парламент и на европейските институции като цяло.

Оценявам подкрепата, която показахте по отношение на националния суверенитет и солидарност, по време на гласуването. Мога да ви уверя, че независимо от срамните атаки на про-имиграционните сили, няма да се поддаваме на изнудване. Ние ще продължим да изпълняваме европейските си задължения и да защитаваме границите на Европа и Унгария в името на нашите граждани.

Желая ви добро здраве и много успехи във вашите изключително отговорни задължения.

Искрено Ваш,

Виктор Орбан"

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?