Орбан: ЕС "се предаде пред Турция" в кризата с бежанците

Виктор Орбан
Подтикван от Ангела Меркел, ЕС "се предаде пред Турция" в кризата с бежанците и последиците са "непредсказуеми", заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Франс прес.
 
Държавникът атакува германската канцлерка в интервю за германския седмичник "Виртшафсвохе"в деня, в който Меркел и европейски лидери заминаха на деликатно посещение в Турция с надеждата да улеснят прилагането на споразумение за мигрантите, което Анкара заплашва да не зачита.
 
С това споразумение, дейно насърчавано от Ангела Меркел, ние "се предадохме пред Турция. От такива неща полза няма", заяви Орбан, наредил Унгария да издигне телени огради срещу наплива от бежанци и мигранти.
 
"Сигурността на ЕС не може да бъде в ръцете на сила, външна спрямо Европейския съюз", добави той.
 
Споразумението предвижда всички пристигнали в Гърция след 20 март незаконни мигранти да бъдат върнати в Турция, включително кандидатите за убежище. За всеки върнат в Турция сириец ЕС се задължава да презасели друг сириец от Турция в ЕС, но не повече от 72 000 души. 
 
В замяна европейците склониха да отпуснат на Турция 3 милиарда евро, да подновят преговорите за членството ѝ в ЕС и да ускорят смекчаването на визовия режим за турците, но подчертаха, че няма да отстъпят от критериите, поставяни от общността.
 
Оттогава Анкара вдига залозите и настоява да получи до 2018 г. още три милиарда, твърдейки, че не е длъжна да спазва споразумението, ако до юни ЕС не премахне визите за турците.
 
"Ние - страните от ЕС, вече платихме на Турция три милиарда, скоро ще ѝ дължим още три милиарда. Не може да се предскаже кога ще спре това", заяви Орбан, макар че преди време склони да бъде прието споразумението с Анкара.
 
"Подкрепих турската стратегия единствено с условието да има и система за защита на границите", ръководена от ЕС, обясни унгарският държавник. Според него Брюксел прави грешка, като насочва усилия главно за преразпределяне на бежанците, а не толкова за защита на границите си.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?