Орбан: ФИДЕС може да излезе от ЕНП

Манфред Вебер постави няколко условия за оставането му; въпросът ще се разгледа на 20 март

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че неговата управляваща националистическа партия ФИДЕС може да излезе от десноцентристката Европейска народна партия, на фона на оспорваната медийна кампания на правителството му срещу Европейската комисия, съобщи Ройтерс.

Кампанията предизвика укори от страна на Европейската комисия и призиви ФИДЕС да бъде отстранена от ЕНП, която на 20 март ще обсъжда този проблем.

"Дебатът може да приключи с това, че ФИДЕС ще намери мястото си не във, а извън ЕНП", заяви Орбан в интервю за унгарското обществено радио.

"Ако искаме да започнем нещо ново /.../ очевидно първото място за водене на преговори ще бъде Полша", добави унгарският премиер. Той припомни, че управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" не е член на ЕНП.

Орбан повтори, че не възнамерява да променя позициите си и подчерта, че резултатът от предстоящ дебат с Вебер и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер "може би ще е, че нашето място в крайна сметка не е в ЕНП, а извън нея".

"Няма да правим компромиси с имиграцията и защитата на християнските ценности", беше категоричен унгарският премиер.

Орбан: ЕС може да се разпадне заради мигрантите

Европейският съюз може да се разпадне, ако една част от него принуждава друга част да възприеме проимигрантска политика, заявява унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от уебсайта на унгарското правителство kormany.hu и Ройтерс.

Тези думи на Орбан са цитат от нова книга на френския политик и писател Филип дьо Вилие:

"Ако бъдем оставени на мира и те не ни налагат ислямизация, Европа може да продължи да живее като клуб на свободни държави. Но ако те ни принуждават да приемем пакта на ООН за миграцията или решенията на Европейската комисия да бъдем пригодени към тяхната западна политика на отстъпките, разпадането не е изключено", заключава Виктор Орбан.

Вебер: Орбан трябва да реши дали иска ФИДЕС да остане част от ЕНП

В същото време лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс, заяви, че Орбан трябва да реши към коя политическа група иска да принадлежи партията му ФИДЕС.

Вебер поиска Орбан да изпълни няколко условия, за да не бъде изключена ФИДЕС от ЕНП, за което настояват дузина партии членки на това политическо семейство.

Въпросът с отстраняването е включен в дневния ред на заседание на ЕНП, което ще се проведе на 20 март.

От Варшава, където е на посещение в навечерието на изборите за Европарламент, Вебер каза, че е дошло време Орбан да направи избор. "Той е този, който трябва да реши. Никой не е задължен да остане в ЕНП. ФИДЕС е добре дошла, но ЕНП се основава на общи идеи и ценности".

"През последните години и месеци Виктор Орбан винаги е заявявал ясен ангажимент за оставане в ЕНП", каза Вебер.

"Всеки, който стъпва на общите идеи, може да остане, други могат да напуснат или трябва да бъдат изгонени, ако това повече не се приема", посочи той.

Виктор Орбан от години е асоцииран с антимигрантска реторика. През последните седмици разгневи мнозина в ЕНП с кампания, в чиито рамки обвини лидерите на Европейския съюз в насърчаване на масова миграция, отбелязва АП.

Нейни мишени станаха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и роденият в Унгария американски милиардер Джордж Сорос. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа