Орбан: Фидес може да напусне ЕНП

Европейският консервативен блок бил направил завой наляво

Виктор Орбан

Унгарската управляваща партия Фидес може да напусне Европейската народна партия (ЕНП), заяви в петък премиерът на Унгария Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

ЕНП преустанови временно през март членството на Фидес заради опасения, породени от популистките антиимигрантски кампании на Орбан, подкопаването на правовата държава, свободата на печата и правата на малцинствата при неговото управление. Фидес не получи покана за двудневния конгрес на ЕНП в Хърватия тази седмица.

Европейският консервативен блок каза, че ще проучи условията в Унгария и ще реши дали да остави Фидес в редиците си, процес, който новият председател на ЕНП Доналд Туск очаква да приключи до края на януари.

Националистът Орбан даде днес интервю за унгарското обществено радио. "Запазваме членството си замразено", каза той. "Ще изчакаме ЕНП да изрази ясно възгледите и плановете си и тогава ще вземем решение", добави той.

В реч на конгреса в Загреб Туск не назова поименно Орбан, но каза, че паневропейската политическа формация е решена да се противопостави на манипулативния популизъм и фалшивите новини.

Запитан за изявлението на Туск, Орбан каза, че ЕНП е направила завой наляво - нещо, което Туск трябва да спре, или в противен случай ЕНП ще загуби Фидес.

Унгарският премиер не за първи път заплашва, че партията му може да напусне ЕНП. В началото на годината правителството му пое интензивна медийна кампания срещу Европейската комисия, която предизвика укори и призиви Фидес да бъде отстранена от ЕНП. "Дебатът може да приключи с това, че Фидес ще намери мястото си не във, а извън ЕНП", заяви тогава Орбан. Последва замразяване на членството на партията.

След изборите за Европейски парламент Орбан каза, че партията му ще напусне по собствено желание, ако ЕНП реши да състави центристки блок със социалдемократите, Зелените и либералите в Европейския парламент.

По-късно обаче размисли и направи обратен завой, като обяви, че Фидес иска да остане в редиците на Европейска народна партия (ЕНП).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа