Орбан гони със закон Централноевропейския университет от Будапеща

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централноевропейският университет (ЦЕУ) обяви, че правителството на Унгария готви промени в законодателството за висшето образование, които ще направят невъзможно университетът да продължи да функционира в Будапеща, където е седалището му от над 25 години, предаде АП.

В изявлението си Майкъл Игнатиев, президент и ректор, казва, че затварянето на учебното заведение, основано от Джордж Сорос, "ще навреди на академичния живот в Унгария и ще се отрази негативно върху отношенията на правителството на Унгария" с нейните съседи, страните от ЕС и САЩ.

От ЦЕУ, в който преобладаващата част от 1800-те студенти са унгарци, твърдят, че главната цел на законопроекта, внесен в парламента от министъра на човешките ресурси Золтан Балог, е да навреди на университета. Промените предвиждат изискването ЦЕУ да отвори свой кампус в САЩ, така че дипломите му да бъдат признавани в Унгария и САЩ. Освен това промените отменят правото на университета да назначава преподаватели от страни извън ЕС без работна виза и изискват от ЦЕУ да смени името си.

Игнатиев заявява, че е предложил на правителството преговори за намирането на удовлетворително решение, което да позволи ЦЕУ да продължи да работи в Будапеща. "Енергично ще браним постиженията си срещу всеки, който се опитва да очерни нашата работа в очите на унгарския народ", казва ректорът.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е бивш стипендиант на Сорос, но напоследък е силно критичен към филантропа от унгарски произход, когото обвинява, че иска да влияе върху политиката на Унгария и подкрепя масовата миграция към Европа. Орбан е активен противник на мигрантите, а неговата управляваща партия ФИДЕС казва, че ще промени правилата за функционирането на неправителствени организации, които получават финансиране от чужбина. Такива са подкрепяните от Сорос "Трансперънси интернешънъл" и Унгарският съюз за граждански свободи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа