Орбан, Моравецки и Салвини обсъдиха създаването на нова десница в ЕС

Матео Салвини (ляво), Матеуш Моравецки и Виктор Орбан

Премиерът на Унгария Виктор Орбан бе домакин в четвъртък на среща с полския премиер Матеуш Моравецки и лидера на италианската "Лига" Матео Салвини, на която да обсъдят създаването на нова дясна националистическа формация на европейската политическа сцена, предаде АП.

На пресконференцията тримата политици се зарекоха да продължат сътрудничеството между своите партии, за да постигнат това, което Орбан нарече "европейски ренесанс". Те обаче дадоха малко подробности за характера на евентуалния бъдещ алианс.

Преди две седмици управляващата в Унгария партия "ФИДЕС" на Орбан окончателно напусна редиците на Европейската народна партия. Това сложи край на години раздори заради спазването на демократичните норми от унгарските власти и обявеното от Орбан изграждане на "нелиберална демокрация". Лидерът на "ФИДЕС" е изразявал надежда за "реорганизация на европейската десница".

"Събрахме се тук да планираме и да говорим за бъдещето на Европа", каза пресконференцията Орбан. Той посочи, че всички са се обединили около идеята на Салвини за "европейски ренесанс", тъй като милиони европейски граждани са без "адекватно и ефективно представителство".

Салвини изрази надежда за сливането на европейска сцена на неговата "Лига", "ФИДЕС" и управляващата в Полша партия "Право и справедливост" и назова срещата, състояла се на католическия Велики четвъртък, "историческа". Моравецки повтори призива на домакина за създаването на европейска политическа сила, която "уважава националния суверенитет и свобода" и брани традиционните ценности.

АП цитира експерта за Централна и Източна Европа от Фондацията "Джърман Маршал" Даниел Хегедюш, според когото създаването на широка коалиция от десни сили в Европа би срещнало много трудности заради политически разногласия между членовете, например за отношението към Русия.

Докато беше вътрешен министър на Италия Салвини настояваше за отменянето на санкциите срещу Москва, а той беше разследван и за участие в схема за руско финансиране за "Лигата". Френският "Национален сбор" на Марин льо Пен също е в тесни връзки с Москва, докато полската "Право и справедливост" е твърд противник на Русия и анексията на Крим и подкрепя Украйна в конфликта с проруските сепаратисти в Донбас.

На пресконференцията Орбан каза, че следващата среща на тримата политици ще бъде през май, вероятно във Варшава.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа