Орбан може да изтегли Унгария от преговорите за миграцията в ООН

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е яростен противник на имиграцията, намекна, че страната му може да последва примера на САЩ и да напусне започващите преговори за глобално споразумение за миграцията в рамките на ООН, съобщи ДПА.

"Неприемливо е, че се формулират принципи, които противоречат на интересите на Унгария", каза Орбан в редовното си седмично радиообръщение.

"Недвусмислен знак е, че САЩ - военно най-мощната страна в света, напусна тези преговори", добави той.

ООН подготвя глобално споразумение за безопасна и регулирана миграция, за което ще се преговаря тази година. Дискусиите се базират на необвързваща декларация, приета от световната организация през 2016 г.

В миграционната криза в Европа през 2015-2016 г., когато над 1 милион души прекосиха Балканите на път към богатите страни от ЕС, Орбан се изяви като най-горещия радетел за мерки срещу нерегламентираното движение на бежанци и нелегални мигранти. Неговото правителство издигна стена по границата, за да спре преминаването през нея и прие строги закони срещу миграцията.

Унгария пое риска ЕС да ѝ наложи сериозни глоби, отхвърляйки приетата задължителна квотна система за разселване на хората, получили убежище в Евросъюза.

През юли Европейската комисия започна съдебна процедура срещу Унгария, Полша и Чехия, които отказват да приемат тази система.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?