Орбан нападна Брюксел и Меркел, че искат да наводнят Унгария с мигранти

Будапеща очаква "сериозен правен дебат" заради наказателната процедура

Виктор Орбан, сн. ЕПА/БГНЕС

Унгарското правителство ще реши в понеделник какви правни мерки да предприеме, за да оспори решението на Европейския парламент срещу страната, обвинена в пренебрегване на демократичните стандарти, каза премиерът Виктор Орбан.

Европейският парламент гласува в сряда за налагане на санкции срещу Унгария, обвинена в пренебрегване на правилата на ЕС за демокрацията, човешките права и корупцията. Орбан заяви пред държавното радио, че очаква решението да доведе до "сериозен правен дебат".

Унгарският премиер е един от най-твърдите опоненти на миграцията към ЕС.

Орбан каза, че предвид европейските избори догодина, дните на сегашния парламент са преброени. Той отправи критики и към германската канцлерка Ангела Меркел, която вчера призова страните от ЕС да гарантират, че граничната агенция Фронтекс има достатъчно правомощия, за да помогне за спиране на нелегалната миграция в съответствие с плановете на Европейската комисия.

"Значи планът е, че щом Унгария не може да бъде принудена да допусне мигранти на своя територия, трябва да ѝ се отнеме правото да защитава границите си", заяви Орбан.

"Те искат да изпратят тук наемници от Брюксел и да отнемат това (право) от унгарските синове, които защитават границите", посочи унгарският лидер и заяви, че унгарците не бива да хранят илюзии за Брюксел, който по думите му ще позволи мигранти да влязат в Унгария.

Стартираната наказателна процедура срещу Будапеща на теория може да доведе до премахване на правото на държава членка да гласува в Съвета на Европейския съюз.

Процесът обаче едва ли ще стигне дотам, тъй като това ще изисква единодушното одобрение на другите държави-членки, a Полша и Чехия вече се обявиха срещу тях.

Според ЕП обаче Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва влияние върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им.

Това е първият случай, при който ЕП се възползва от правото си на инициатива по тази тема. Процедурата по чл. 7 се използва изключително рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?