Орбан поиска оставката на Йоурова заради "неуважителни изказвания"

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска оставката на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова заради "неуважителни публични изказвания" по адрес на страната му, предаде Ройтерс.

"Според заместник-председателя (на ЕК) в Унгария се изгражда "болна демокрация" и освен това тя обиди гражданите на ЕС с унгарска националност, заявявайки, че те нямат възможност да си създават независимо мнение", написа Орбан в писмо до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има доверие в своя заместник Вера Йорува, заяви днес говорител на институцията в отговор на въпрос, свързан с искането на унгарския премиер.

Засега няма предвидена двустранна среща между Фон дер Лайен и Орбан в кулоарите на насроченото за края на тази седмица в Брюксел заседание на Европейския съвет, добави говорителят.

Той настоя, че ЕК и държавите от ЕС трябва да могат да обсъждат трудни въпроси, за да се намерят решения. По неговите думи Фон дер Лайен ще отговори на писмото на Орбан.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа