Орбан предлага дипломат за еврокомисар, а Букурещ - евродепутат

Смените може да наложат преразпределене на ресорите

Оливер Вархели
Унгария предложи дипломата Оливер Вархели за еврокомисар, след като Европейският парламент блокира първата унгарска кандидатура. Вархели ще е кандидат на Унгария вместо Ласло Трочани, чиято кандидатура бе отхвърлена от правната комисия на Европейския парламент заради конфликт на интереси.
 
Управляващите в Румъния социалдемократи пък избраха евродепутата Дан Ника за кандидат за еврокомисар, след като първоначалният претендент Рована Плумб бе отхвърлена от ЕП.
 
Ника (59 г.) е член на Европарламента втори мандат от групата на социалистите и демократите. Член е на комисията по индустрия, изследвания и енергетика.
 
Орбан: Предлагам технократ 
 
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е разговарял с бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е поискала Трочани да бъде заменен с друг кандидат.
 
"Предвид обстоятелствата мога единствено да предложа технократ, някой, който познава Европейския съюз много добре", каза Орбан.
 
Решението на Орбан да определи Вархели за унгарски кандидат за еврокомисар спасява Фон дер Лайен от дилемата дали да наложи кандидатурата на Трочани въпреки мнението на евродепутатите, или да влезе в конфликт с унгарския премиер.
 
Последното назначение на 47-годишния Вархели бе като шеф на дипломатическата мисия на Унгария при Европейския съюз.
 
Може да се наложи преразпределение на ресорите
 
Урсула фон дер Лайен поиска Унгария и Румъния да представят нови кандидати за следващата Европейска комисия, след като първоначалните им кандидати бяха отхвърлени от Европейския парламент.
 
Комисията по правни въпроси на Европарламента потвърди отхвърлянето на румънката Рована Плумб и унгареца Ласло Трочани с мотива, че финансовите им дела представляват потенциален конфликт на интереси.
 
Плумб беше планирано да стане комисар по транспорта, докато Трочани трябваше да отговаря за разширяването и отношенията със съседите на ЕС.
 
Според френския телевизионен канал "Франс 24" отхвърлянето на две от предложените кандидатури - на унгареца Трочани и на румънката Рована Плумб, поставя в трудно положение Урсула фон дер Лайен, тъй като може би новите номинации ще наложат пренареждане на ресорите.
 
Преди да представи оригиналните си номинации за утвърждаване от ЕП, тя бе провела лични разговори с всеки един от кандидатите за еврокомисари и се бе съобразила с техните компетенции в съответните области. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа