Орбан предлага промени в избирателния закон, опозицията яростно ги оспорва

Виктор Орбан

Унгарското правителство внесе в парламента няколко законопроекта за промени в изборното законодателство, които могат да принудят опозицията да се обедини на изборите, за да може да свали премиера - десен националист Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Една от предлаганите промени намалява прозрачността по отношение на публичните финансови средства, което веднага предизвика яростна реакция от опозицията.

Освен това парламентът даде специален мандат на Орбан да управлява с укази за 90 дни с цел да се бори срещу пандемията от коронавируса.

Опозиционните партии обвиниха премиера, че внасяйки законопроектите без много шум, се опитва да ги прокара тихомълком, докато вниманието на обществото е насочено към пандемията.

Според предложените промени в изборните правила опозиционните партии ще трябва или да излязат с напълно единен фронт, т.е. с обща национална листа, преодолявайки сериозните си различия по доста въпроси, или да се състезават една срещу друга, силно ограничавайки шансовете си да победят Орбан и неговата партия ФИДЕС.

В обща декларация шест опозиционни партии настояха премиерът да оттегли законопроектите.

Според правителството целта на предлаганите промени е "да се гарантира, че само партии с реална електорална подкрепа могат да предлагат национална листа".

Друг от законопроектите предвижда промяна в конституцията, като дефинира, че само собствените финансови приходи и разходи на държавата могат да бъдат квалифицирани като публични средства. Опозицията веднага обясни, че така от списъка се изключват, например, държавните компании, което означава, че чрез тях властите могат да скрият от надзор значителни финансови потоци.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа