Орбан ще приеме Манфред Вебер, за да обсъдят възможното изключване на ФИДЕС от ЕНП

Манфред Вебер (ляво) и Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан ще приеме утре в Будапеща председателя на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер, за да обсъдят въпроса за възможното изключване на управляващата в Унгария партия ФИДЕС от ЕНП. Това съобщи в понеделник кабинетът на Орбан, цитиран от Асошиейтед прес.

Унгария превърна враждебното отношение към имиграцията в основен акцент в кампанията си за изборите за Европейски парламент през май, припомня Ройтерс. В страната бяха разлепени плакати, обвиняващи председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос, че заговорничат за унищожаване на европейската цивилизация чрез довеждане на мюсюлмани на континента.

Тази кампания предизвика остри реакции в ЕНП, от която се чуха гласове, че ФИДЕС трябва да бъде изключена от партията заради тези плакати.

Вебер призова Орбан да прекрати кампанията и да се извини за нея, както и да позволи на спонсорирания от Сорос Централноевропейски университет да остане в Будапеща. От следващата академична година ЦЕУ мести акредитираните си от САЩ програми във Виена, защото унгарското правителство отказа да сключи споразумение, гарантиращо цялата дейност на университета в Унгария.

Миналата седмица унгарското правителство обяви, че анти-ЕС кампанията ще приключи тази седмица, но настоява, че въпросът с ЦЕУ е "приключен" с оглед на това, че малка част от програмите на университета остават в Унгария.

В петък Орбан заяви, че се надява ФИДЕС да остане в ЕНП. В същото време той иска да постигне "трансформация на ЕНП така, че в нея да има място и за противопоставящи се на имиграцията сили като ФИДЕС".

Унгарският премиер обяви, че ако ФИДЕС бъде изключена от ЕНП, първо ще се обърне за възможен нов съюз към Полша, където начело на управляващата партия "Право и справедливост" е неговият единомишленик популист Ярослав Качински, отбелязва Асошиейтед прес.

В петък Орбан и полският премиер Матеуш Моравецки ще говорят в Будапеща на честванията по случай унгарската революция от 1848 г. срещу управлението на Хабсбургите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?