Орбан смята да включи и тайните служби срещу Сорос

Американският милиадер: Режимът му е по-репресивен дори от съветската окупация

Джордж Сорос
Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че ще използва всички необходими средства, включително и тайните служби, за да се противопостави на усилията на американския финансист и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос да подкопае правителството му, съобщи Ройтерс. 
 
Сорос от своя страна заяви във видеопослание, че режимът, установен от Орбан, е по-репресивен дори от онзи, който бе наложен по време на съветската окупация в годините на Студената война. 
 
"Унгарският премиер не може да достигне до мен, но експлоатира и потиска хората, които са в опозиция в Унгария", отбеляза милиардерът. 
 
Тази злъчна словесна размяна бележи нов връх в конфликта между Сорос и Орбан, които бяха съюзници в борбата срещу комунистическия режим, който падна в края на 80-те години на миналия век, след което обаче пътищата им рязко се разделиха, отбелязва Ройтерс. 
 
Сега милиардерът определя унгарския премиер като опасен автократ, а той на свой ред го обвинява в намеса в унгарската политика чрез подкрепа за опозиционни групи. 
 
В интервю за унгарското обществено радио премиерът каза, че тайните служби са завършили тази седмица доклад за дейността на финансирана от Сорос мрежа от неправителствени организации и други групи в Унгария и в Европа. Той обаче не разкри какви са констатациите в документа. 
 
В своето послание Сорос казва, че ако Орбан изпълни заканата си и изгони от Унгария финансирания от него Централноевропейски университет, той ще го запази в изгнание, за да го върне в Унгария, след като премиерът слезе от политическата сцена. 
 
Управляващата консервативна партия ФИДЕС през април догодина я чакат парламентарни избори и Орбан - неоспорим фаворит за трети поред управленски мандат - каза, че очаква Сорос да финансира щедро и да подкрепя по всякакъв начин неговите опоненти, като главното противоречие между двамата в момента е въпросът за миграцията. 
 
"Те ще използват публикации, ще правят пропаганда, ще засилват различни граждански групи, като плащат стотици, на хиляди хора", предупреди унгарският премиер. 
 
"Когато дойде часът на изборите, те ще създадат "граждански центрове", които ще провеждат кампания като партии, което означава, че мрежата на Сорос вече е започнала кампанията за изборите в Унгария", отбеляза Орбан. 
 
Говорител на унгарското правителство до момента не е отговорил на запитването на Ройтерс за коментар на последното изявление на милиардера. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят