Орбан: Унгария е готова да участва в международна военна операция в Сирия

Според него в обозримо бъдеще християнска Европа ще бъде погълната демографски от мюсюлманската общност

Орбан: Унгария е готова да участва в международна военна операция в Сирия

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че Унгария е готова да вземе участие в международна военна операция в Сирия, ако бъде разработена разумна стратегия за нея. В интервю за вестник "Фигаро" той посочи, че в обозримо бъдеще християнското население в Европа няма да е в състояние да се конкурира демографски с нарастващата по численост мюсюлманска общност.

След като прегради границата със Сърбия, Унгария ще строи огради на границите с Хърватия и Румъния, за да спира влизането в страната. "От една страна не става дума за бежанци, от друга страна мултикултурализмът е мъртъв", заявява Орбан. "Ние следихме развитието на нещата в западноевропейските държави през миналите години. Въпреки големите усилия на западните правителства, мюсюлманските общности не се интегрираха", посочва той в интервюто, дадено едновременно пред журналисти от австрийския "Пресе", английския "Таймс", френския "Фигаро" и германския "Велт", предаде БТА.


"Това е един прост въпрос на демография, на математика и на безкрайните ресурси на мюсюлмани в ислямския свят", продължава унгарският министър-председател. "Не говоря за религия, а за култура, ценности, сексуални навици, свобода на словото, равенство между мъжа и жената."


Той заявява, че ще се обяви срещу задължителните квоти на Европейския съюз за приемане на бежанци. "Ще гласувам против. Но ако е закон, не можем да направим нищо. Това е институционална клопка", коментира Орбан.

Австрийският в. "Прессе" публикува обширното интервю с Орбан под заглавие "Унгария е християнска нация".


В публикацията си "Пресе" отразява подробно изявленията на Орбан по повод интервю на австрийския канцлер за списание "Шпигел", в което той заявява: "Да се товарят бежанци на влакове с мисълта, че те ще идат на съвършено друго място, буди спомени за най-мрачното време на континента." "Шпигел" пише още: "Австрийският канцлер Файман сравнява бежанската политика на Орбан с холокоста", въпреки че Файман не употребява думата холокост.

По този повод Орбан отговаря, че не взима "на сериозно" критиката на австрийския канцлер. "Не го приемам като лична обида, това е политическа игра", заявява той.

"Отношението ми към него е добро, все още говорим редовно по телефона. Трябва да си сътрудничим. Какво друго ни остава? Когато сме говорили, никога не е употребявал тези отвратителни изрази, които е използвал публично", посочва унгарският премиер. За него това е "просто лошо държание". Той подчертава, че цивилизованите европейци не бива да изразяват мнението си по този начин.

"В европейската левица има просто разпределение на труда. Един ден критикува румънецът, на другия ден - шведът, след това австриецът", добавя Виктор Орбан.


Унгарският министър-председател не очаква извинение от Файман: "Това никога не е била силната страна на австрийците. Едно е да се реагира на австриец, друго на французин. Понякога австрийците са недодялани. Често австрийските и румънските критики са по-скоро деструктивни."


Премиерът на Унгария оспорва австрийските твърдения, че Унгария не е подавала информации за бежанската криза. "Винаги съм предоставял информация. Когато политици твърдят противното, това е част от играта."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?