Орбан: Унгарците и поляците ще защитават своята християнска родина

Орбан: Унгарците и поляците ще защитават своята християнска родина

Унгарците и поляците споделят обща борба за защита на своята християнска родина, заяви унгарският премиер Виктор Орбан при откриването на паметник за жертвите от самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 г., отнела живота на полския президент Лех Качински, предаде Ройтерс.

"Вярваме, че поляците и унгарците споделят общ път, обща борба и обща цел: да изградим и опазим родината си във вида, в който ни харесва - християнска и с национални ценности", каза Орбан.

 

Унгарският премиер, който в неделя ще се яви на избори, отново заяви, че Полша може да разчита на Унгария в сблъсъците си с Брюксел.

 

Европа трябва да се основава на силни национални държави, каза при откриването на паметника лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински. Той допълни, че общият път на страната му с Унгария ще изведе народите им до свобода.

 

Качински, който се явява най-важният политически лидер в Полша, призова унгарците да подкрепят премиера Орбан на парламентарните избори в неделя.

 

"Вдругиден ще вземете решение за свободата", каза той при откриването на паметника на жертвите от катастрофата, при която освен неговият брат близнак Лех загинаха още 95 души. "Достойнството и свободата на народите са тясно свързани с името на Виктор Орбан не само за унгарците, но и за поляците."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?